Gemeenten verlenen toch noodopvang aan asielzoekers

Tientallen gemeenten zien zich genoodzaakt noodopvang te verlenen aan asielzoekers, terwijl dat sinds 1 januari van dit jaar verboden is.

Tot eind 2009 konden de schrijnendste gevallen een plekje krijgen in de lokale noodopvang. Maar in het akkoord over het generaal pardon voor 26 duizend asielzoekers, waartoe in 2007 werd besloten, is afgesproken dat gemeenten in 2010 de opvang zouden beëindigen. Het Rijk zou er voortaan voor zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers zo snel mogelijk vertrekken, via een asielzoekerscentrum, de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel of de vreemdelingenbewaring.

Op straat gezet

Maar volgens de ruim honderd gemeenten die zijn verenigd in het LOGO (Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid) slaagt de regering daar niet in. Grote aantallen asielzoekers worden nog op straat gezet, van wie niemand weet wat er met hen moet gebeuren. ‘Het probleem wordt weer over de schutting gegooid bij de gemeenten’, zegt John van Tilborg, technisch voorzitter van het LOGO. Het is niet alleen een humanitair probleem, zegt hij. ‘Het is ook funest voor de openbare orde. Geen enkele gemeente wil dat er in zijn stad een gezin met kinderen over straat moet zwerven.’

Vorige week berichtte minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer dat het sluiten van de gemeentelijke noodopvang soepel verloopt: van de bijna 900 mensen die door de gemeenten zijn aangemeld bij de Dienst Terugkeer en Vertrek, zijn er inmiddels 650 overgeplaatst naar Ter Apel of naar een asielzoekerscentrum. ‘De gemeenten hebben, met ondersteuning van het Rijk, de noodopvang kunnen beëindigen’, schrijft de minister.

Struisvogelpolitiek

Maar volgens Van Tilborg is dit struisvogelpolitiek. ‘Voor de meeste mensen die al in de opvang zaten, is nu een ander plekje gevonden. Maar intussen kloppen er steeds weer nieuwe vergelijkbare gevallen aan.’

In diverse steden, waaronder Utrecht, Leeuwarden en Den Bosch, wordt het overheidsbeleid openlijk genegeerd en gaat de noodopvang gewoon door.

Andere gemeenten houden zich formeel wel aan het verbod, maar geven desgevraagd toe in ‘schrijnende gevallen’ mensen niet in de kou te laten staan. In Den Haag worden momenteel – via kerken – ongeveer dertig gezinnen opgevangen, veelal moeders met kinderen.

Leger des Heils

In Amsterdam luidt het credo: geen noodopvang, wel opvang voor mensen in nood. Per jaar krijgen ‘enkele tientallen’ uitgeprocedeerden van de gemeente hulp aangeboden in de vorm van een opvangplek, die wordt gevonden via organisaties als het Leger des Heils, de daklozenopvang of in een gemeentepension.

‘Het gaat om situaties waarvan ieder weldenkend mens zegt: hier is hulp nodig’, stelt gemeentewoordvoerder Bartho Boer. ‘Denk aan een moeder met een klein kind dat op een winteravond aanklopt en anders in de vrieskou zou moeten slapen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden