Gemeenten: toon overheid versterkt radicalisme

DEN HAAG (ANP) - De regering en politici werken met hun felle opstelling over bevolkingsgroepen radicalisering juist in de hand. Bovendien ligt de nadruk teveel op islamitisch extremisme, terwijl het op lokaal niveau beter is om een bredere definitie van radicalisme aan te houden.

Dat vinden vijf gemeenten die hebben meegedaan aan het onderzoek Radicalisme Gelokaliseerd van onderzoeks- en adviesbureau SGBO. Het resultaat van de studie wordt op 17 mei gepresenteerd op een congres over veiligheid maar VNG-Magazine wijdt er deze week al een stuk aan.

De gemeenten vinden dat de regering een 'wij-zij'-beeld creëert in plaats van samenhang en binding te benadrukken. Door steeds te hameren op repressie en iedereen over een kam te scheren, trekken allochtone groepen zich verder terug en worden ze nog moeilijker bereikbaar. ,,In plaats van voorkómen dat het proces van radicalisering zich voortzet, wordt dan juist het tegendeel bereikt'', aldus het rapport.

Signalen

Aanleiding voor het SGBO om een onderzoek te verrichten, waren signalen dat gemeenten zich niet herkenden in de manier waarop de rijksoverheid omgaat met radicalisering. Het kabinet wil dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in de signalering van islamitisch radicalisme om terreur te voorkomen.

De vijf gemeenten zijn het erover eens dat alertheid nodig is en dat naïviteit over radicalisering gevaarlijk is. Maar volgens onderzoekster Mirte de Vries in VNG-Magazine ervaren lokale overheden de felle toon en keiharde aanpak als een obstakel. De vijf bepleiten een zachtere aanpak van samenwerken en vroegtijdig signaleren. Daarin werken de gemeenten samen met netwerken van personen, scholen, moskeeën, politie en justitie en allerlei organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden