Gemeenten scharen zich achter pardonregeling

De gemeenten scharen zich achter de pardonregeling die een ‘oude’ groep asielzoekers recht geeft op een verblijfsstatus. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakte vrijdag bekend dat haar achterban een akkoord over de uitvoering van het pardon steunt....

ANP

Een belangrijke voorwaarde in het akkoord is dat gemeenten niet langer meewerken aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘Gemeenten zijn bereid de noodopvang te beëindigen en zullen dit ook gaan doen’, aldus de VNG vrijdag. De vereniging tekent daar wel bij aan dat gemeenten een zorgplicht hebben voor mensen.

In aanloop naar de definitieve pardonregeling is die zorgplicht de afgelopen dagen onderwerp van een publieke discussie geweest. De Amsterdamse wethouder Marijke Vos (Zorg) joeg dat debat aan door het stopzetten van de noodopvang op de website van haar partij GroenLinks een onzalige afspraak te noemen.

Ministerraad
Staatssecretaris Albayrak zal de definitieve pardonregeling vrijdagmiddag bespreken in de ministerraad. Als de bewindslieden het uitgewerkte voorstel steunen, kan het na afloop worden gepresenteerd.

De VNG heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aangedrongen op een ruimhartige pardonregeling. De koepelorganisatie van gemeenten toont zich dan ook ‘blij dat door het akkoord een einde komt aan jarenlange onzekerheid’.

Het voornemen om de betrokken asielzoekers voor 2010 onder te brengen in een eigen woning, is volgens de gemeenten niet eenvoudig. Ze zeggen toe hieraan te werken, maar vinden hulp van de rijksoverheid hierbij absoluut noodzakelijk.

De gemeenten krijgen 55 miljoen euro voor onder meer de huisvesting en integratie van de betrokken personen. Ze willen nog wel met de staatssecretaris afspreken aan de hand van welke criteria dat geld wordt verdeeld.

De pardonregeling gaat gelden voor asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd en in 2006 aantoonbaar in Nederland waren. Hoeveel dat er zijn, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden