Gemeenten proberen homo-ontmoetingsplaatsen te ontmantelen

Zeker tien gemeenten door het hele land proberen homo-ontmoetingsplekken te ontmantelen. Ze gaan intimiteiten in het openbaar groen tegen door hekken te plaatsen, bosjes te kappen, parkeerplaatsen te sluiten of naaktlopen te beboeten. Maar die maatregelen houden juridisch niet altijd stand.

De gemeente Ede heeft een slot gehangen om het hek bij homo-ontmoetingsplaats Ginkelse Zand, langs de A12.Beeld Marcel Wogram

'Sinds 2015 stapelen de dossiers zich op van gemeenten die af willen van homo-ontmoetingsplaatsen', zegt Anthony Mathijsen van stichting Platform Keelbos, een organisatie die sinds 2003 opkomt voor de bezoekers van de zogenoemde hop's. 'Blijkbaar neemt de tolerantie af.'

Er is onder meer discussie rondom parkeerplaats Ginkelse Zand langs de A12 bij Ede, het Engelermeer in Den Bosch, recreatieplas Kibbelkoele in Coevorden en de Kraaijenbergse Plassen in de gemeente Cuijk.

Precieze cijfers over het aantal homo-ontmoetingsplekken zijn er niet. Op de site van Platform Keelbos worden 271 locaties genoemd, maar niet duidelijk is of die allemaal nog worden bezocht. Een kaartje op de homowebsite Digigop.nl toont tientallen plekken verspreid over het land waar mannen elkaar ontmoeten voor seks en sociale contacten.

Homo-ontmoetingsplekken bestaan al eeuwen, maar veel gemeenten worstelen er nog altijd mee. Seks in de buitenlucht is niet wettelijk verboden, 'schending van de eerbaarheid' wel. Dat betekent in de praktijk dat seksuele activiteiten in bijvoorbeeld bosjes zijn toegestaan zolang ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Homo-ontmoetingsplaats Leikant. De gemeente Goirle plaatste er een groot hek.Beeld Marcel Wogram

Juridische gronden

Soms is overlast reden voor een gemeente om op te treden tegen een homo-ontmoetingsplaats, maar dit gebeurt niet altijd op juridisch juiste gronden. Zo oordeelde de Raad van State in februari dat de gemeente Goirle niet zomaar toestemming had mogen geven voor het plaatsen van een hoog hek bij homo-ontmoetingsplek Leikant.

In een zaak over de gesloten parkeerplaats 't Vaerland in Waspik kreeg Platform Keelbos bij nader inzien gelijk van de minister, die vorig jaar moest toegeven dat de Wegenverkeerswet niet gebruikt had mogen worden om problemen van openbare orde te bestrijden. Parkeerplaats 't Vaerland moet in principe weer open, al zinnen Rijkswaterstaat en de gemeente Waalwijk nog op juridische mogelijkheden om daar onderuit te kunnen.

Faciliteren

De discussie over homo-ontmoetingsplekken is er een van alle tijden, zegt programmaleider lhbt-beleid Juul van Hoof van kenniscentrum Movisie. 'Voor veel gemeenten is het een controversieel onderwerp, omdat het expliciet over seks gaat en dan ook nog over seks tussen mannen. Moeten we dat nou faciliteren, vragen bestuurders zich af.

'Hard optreden bij een hop op de ene plek leidt er vaak toe dat elders een nieuwe ontmoetingsplaats ontstaat. Gemeenten kunnen zich volgens Movisie daarom beter richten op het bestrijden van overlast door bijvoorbeeld bosjes te laten groeien zodat seksuele activiteiten minder zichtbaar zijn en door prullenbakken te plaatsen.

De bezoekers zijn deels mannen die niet uitkomen voor hun geaardheid en samenleven met een vrouw. Van Hoof: 'Anonieme ontmoetingsplaatsen voorzien in een behoefte die voortkomt uit een taboe op homoseksualiteit dat nog altijd leeft in onze maatschappij. Door die plekken te sluiten neem je de behoefte van die mannen niet weg.'

Galgeveld in Dorst is een bekende homo-ontmoetingsplek.Beeld Marcel Wogram

Geweld

Het taboe op de homo-ontmoetingsplaats maakt bezoekers kwetsbaar voor misdrijven, omdat slachtoffers of getuigen vaak niet bij de politie durven verklaren dat ze op die betreffende plek waren. Begin maart kwam een Poolse man van 33 om het leven na een steekpartij bij de homo-ontmoetingsplaats in het Amsterdamse Oosterpark.

Het politienetwerk 'Roze in Blauw', bestaande uit agenten met een lhbt-achtergrond, is ingezet om rondom die ontmoetingsplek potentiële getuigen op discrete wijze aan te spreken. Het is nog niet duidelijk of het geweld tegen de man te maken had met zijn seksuele geaardheid - de politie onderzoekt nog altijd meerdere scenario's.

Lees verder

Met zijn stichting strijdt Anthony Mathijsen (52) voor het behoud van homo-ontmoetingsplaatsen. Dreigt een gemeente er een te sluiten, dan bestookt hij de bestuurders met brieven, klachten en WOB-procedures. En niet zonder succes. Lees zijn verhaal. (+)

De teleurstelling was groot na het sluiten van Ginkelse Zand, ontmoetingsplaats voor homoseksuele contacten. De plek heeft een belangrijke sociale functie. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden