Gemeenten overschrijden normen tegenprestatie voor uitkering

Gemeenten zoeken de grenzen van de wet op bij het eisen van een tegenprestatie voor een uitkering. Voor het eerst heeft de rechter gemeenten berispt die daarbij te ver zijn gegaan. Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet moeten gemeenten van uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie vragen.

Zeeuwse uitkeringsgerechtigden werden onder meer ingezet voor het opruimen van afval Beeld ANP
Zeeuwse uitkeringsgerechtigden werden onder meer ingezet voor het opruimen van afvalBeeld ANP

Orionis Walcheren, de gemeenschappelijke dienst sociale zaken van de Zeeuwse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere, vroeg een bijstandsgerechtigde een contract te tekenen om een jaar lang 32 uur per week niet nader omschreven werkzaamheden te verrichten met behoud van uitkering. Toen de Middelburger weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering. Eén maand kreeg hij helemaal geen geld, waarop hij naar de rechter stapte.

Die stelt de man in het gelijk. In de overeenkomst had ten minste moeten staan welke werkzaamheden het betreft. Met 32 uur per week overschrijden de gemeenten naar het oordeel van de rechter de normen voor de tegenprestatie voor een uitkering. Ook vindt de rechtbank dat ten onrechte geen rekening is gehouden met leeftijd, opleiding en werkervaring.

Al meer dan driehonderd bijstandsgerechtigden uit de drie Zeeuwse gemeenten hebben een dergelijk contract getekend. 'Het voordeel van het niet vastleggen van de werkzaamheden is dat deze mensen met behoud van uitkering kunnen worden ingezet waar ze nodig zijn. Ze hebben bijvoorbeeld sneeuw geruimd, maar werken ook in het groen en ruimen zwerfvuil op', zegt een woordvoerder. Orionis dacht dat ze volgens de wettelijke regels handelde. 'Nu de rechter heeft gesproken, moeten we bekijken of we onze werkwijze moeten aanpassen.'

De FNV vindt dat veel gemeenten misbruik maken van werklozen. Volgens de vakcentrale moeten bijstandsgerechtigden vaak zonder betaling het werk doen waarvoor gemeenten geen geld meer hebben. 'Deze uitspraak bevestigt dat de gemeenten zich niet aan de norm houden dat de tegenprestatie beperkt moet zijn in omvang en tijd', zegt Adri den Bakker van de FNV.

De vakcentrale is blij dat deze bijstandsgerechtigde heeft geweigerd te tekenen en naar de rechter is gestapt. Den Bakker: 'Veel mensen in vergelijkbare situaties durven zich niet te verzetten, omdat hun dan een korting op de uitkering boven het hoofd hangt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden