'Gemeenten ontduiken kostprijs thuiszorg'

Gemeenten moeten een basistarief hanteren voor de thuiszorg, maar desondanks heeft SP-Kamerlid Renske Leijten signalen dat er gemeenten zijn die onder de kostprijs duiken. Leijten wil weten wat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) daar aan gaat doen.

'Volgens ons moet de wet die gemeenten verplicht met een basistarief te werken, gewoon worden uitgevoerd. Van Rijns voorganger Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft aangegeven dat zij dat ook vond, maar sindsdien hebben we niks meer gehoord. Wij willen nu weten of we op Van Rijn kunnen rekenen', aldus Leijten.

Thuiszorgmedewerkers en Abvakabo-bestuurders zullen deze discussie in de Tweede Kamer woensdag nauwlettend volgen vanaf de publieke tribune. De zorgvakbond is al langer ongerust over de plannen van het kabinet met de thuiszorg en over hoe het er momenteel al aan toegaat in een aantal gemeenten en wil hier nogmaals de aandacht op vestigen.

'Gemeenten willen de thuiszorg steeds goedkoper inkopen. Zorginstellingen gaan in zee met gemeenten voor veel lagere tarieven en stellen hun medewerkers voor het blok: een lager salaris of ontslag', vertelt Lilian Marijnissen van Abakabo FNV. 'Thuiszorgmedewerkers worden ingekocht als schoonmakers, maar ze zijn meer dan dat. Ze hebben een belangrijke signaleringsfunctie. Draait mevrouw het gas wel uit? Maakt ze haar post nog open? Staat er geen eten te rotten in de koelkast?'

Volgens wethouder Marco Florijn (Werk, Inkomen en Zorg) van de gemeente Rotterdam wordt de signaleringsfunctie vaak ook door anderen ingevuld. 'Wijkverpleegkundigen krijgen hier een steeds grotere rol in, maar ook vrijwilligers, het persoonlijke netwerk van de hulpbehoevenden, buren en huishoudelijke hulpen.'

Rotterdam is een van de Nederlandse gemeenten waar de thuiszorg op de schop is gegaan en waar met het basistarief gewerkt wordt. 'Wij hanteren een minimumtarief van 20,27 euro per uur voor basale huishoudelijke hulp en 24 euro voor wat complexere hulp. Dat is conform de cao', benadrukt Florijn. Abvakabo FNV heeft de cao niet ondertekend.

De mensen die nu in Rotterdam ingezet worden voor huishoudelijke hulp, maar die meer ambities of een hoger diploma hebben, kunnen de komende tijd doorstromen naar andere zorgbanen, benadrukt Florijn. 'Want daar komt veel vraag naar, door de grote vergrijzing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden