Gemeenten naar de rechter wegens afschaffen deel ozb

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stapt samen met vier afzonderlijke gemeenten naar de rechter wegens het conflict met het Rijk over de gedeeltelijke afschaffing van de onroerendzaakbelasting (ozb)....

De VNG en de gemeenten Bunnik, Doetinchem, Sneek en Enschede klagen dat zij ‘financieel nagenoeg afhankelijk’ worden gemaakt van het Rijk. De VNG maakte woensdag bekend dat zij een bodemprocedure begint.

Een oordeel van de rechter wordt voor het eerst in het derde kwartaal van 2006 verwacht. Omdat belastingheffing met terugwerkende kracht onwenselijk is, zal volgens de VNG een rechterlijke uitspraak pas effect kunnen hebben vanaf het volgende jaar (2007).

De gemeenten protesteren al sinds de komst van het regeerakkoord waarin de maatregel is opgenomen, tegen de afschaffing van het gebruikersdeel van de ozb. ‘De portemonnee van het Rijk bepaalt de lokale beleidsruimte’, aldus de VNG.

Volgens de gemeenten is een eigen belastinggebied onontbeerlijk om lokaal te kunnen besturen. De beslissing tot de bodemprocedure komt nu, omdat de Eerste Kamer dinsdag instemde met de afschaffing. Eerder riep de algemene ledenvergadering van de VNG op de kwestie aan de civiele rechter voor te leggen.

De gemeenten wijzen erop dat Nederland in Europees verband heeft afgesproken dat ze een belangrijk deel van hun inkomsten kunnen binnenhalen door eigen belastingen te heffen. De afschaffing van het ozb-deel zou hiermee strijdig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden