Gemeenten mogen voortaan paspoorten thuisbezorgen

Gemeenten mogen vanaf 1 november paspoorten bij burgers thuisbezorgen. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bepaald, zo laat hij maandag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister bestaat er een sterke behoefte aan een bezorgdienst voor identiteits- en reisdocumenten, onder zowel burgers als gemeenten.

Riffy Bol
Burgers zitten te wachten op thuisbezorging, omdat het hen een rit naar het gemeentehuis scheelt en gemakkelijker te combineren is met werk. Wel zijn ze bezorgd dat hun persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Beeld anp
Burgers zitten te wachten op thuisbezorging, omdat het hen een rit naar het gemeentehuis scheelt en gemakkelijker te combineren is met werk. Wel zijn ze bezorgd dat hun persoonsgegevens in verkeerde handen vallen.Beeld anp

Het besluit komt na een uitgebreide proef met bezorging in zestien gemeenten van 2013 tot begin 2016. Uit deze 'proeftuinen' kwam naar voren dat 69 procent van ruim duizend ondervraagde burgers identiteitspapieren wil laten thuisbezorgen, mits dit veilig gebeurt, zo constateert onderzoeksbureau Ecorys. De balies van de gemeenten zouden er bovendien door worden ontlast. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich gemeld om ook een bezorgservice op te zetten, laat woordvoerster Julia Rademaker van Binnenlandse Zaken weten.

De tarieven die de gemeenten hanteren, verschillen sterk. Tien gemeenten vragen 4,95 euro voor de bezorging, drie doen het gratis, en de gemeenten Bergen op Zoom en Breda vragen zelfs 25 euro - die laatste alleen bij mensen die korter dan vier maanden in de gemeente verblijven. 'Als veel mensen voor thuisbezorging kiezen kan het bedrag per document flink omlaag', licht voorzitter Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) toe.

Duidelijk is dat bij gratis bezorging veel meer burgers mee willen doen. Dit heeft te maken met de grootte en de spreiding van een gemeente, zegt Rijsdijk. 'De gemeente Molenwaard is bijvoorbeeld een groot gebied met verspreide kerkdorpen. In compact bebouwde gemeenten met vijftigduizend inwoners zullen mensen minder snel kiezen voor bezorging, omdat het gemeentehuis veel dichter bij is. Ook parkeerkosten kunnen een afweging zijn.' Slechts twee procent van de burgers is bereid meer dan tien euro te betalen voor de thuisbezorging van een paspoort.

Burgers zitten te wachten op thuisbezorging, omdat het hen een rit naar het gemeentehuis scheelt en gemakkelijker te combineren is met werk. Wel zijn ze bezorgd dat hun persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. De thuisbezorging gebeurt onder meer door het gespecialiseerde bedrijf AMP Logistics. Zijn medewerkers zijn gescreend met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van een integriteitsverklaring, bevestigt Rademaker van Binnenlandse Zaken. Ook andere bedrijven die reisdocumenten gaan bezorgen 'bewaren de reisdocumenten in een deugdelijke, inbraakvertragende en brandwerende voorziening', luidt een andere eis van minister Plasterk.

Rijsdijk benadrukt dat gemeenten de mogelijkheid moeten blijven aanbieden om identiteitspapieren zelf af te halen. 'Niet ver in de toekomst wordt onze identiteit volledig elektronisch: van rijbewijs tot identiteitskaart. Het moment dat we die digitale identiteit koppelen aan een persoon van vlees en bloed is een cruciaal moment, dat we goed moeten borgen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden