NieuwsSnorfiets

Gemeenten mogen snorfiets al vanaf 1 juli van het fietspad weren

Gemeenten kunnen er al vanaf 1 juli voor kiezen snorfietsen van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen, dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat bepaald. Dat is een aantal maanden sneller dan verwacht.

Een snorfiets op een fietspad in Amsterdam Beeld Hollandse Hoogte
Een snorfiets op een fietspad in AmsterdamBeeld Hollandse Hoogte

In Amsterdam bestaan de plannen al langer, maar inmiddels werken ook steden als Den Haag, Utrecht en Nijmegen eraan. Volgens de gemeenten ontstaan er op de drukke fietspaden steeds vaker onveilige situaties.

Het Amsterdamse college bespreekt half juli het verkeersbesluit dat de maatregel mogelijk moet maken. Dan zal het vermoedelijk nog een halfjaar duren voordat snorfietsers zich daadwerkelijk op de rijbaan moeten begeven. Tegen het besluit kan beroep worden aangetekend en daarnaast zal het tijd kosten om onder meer borden te plaatsen. Gevolg van de maatregel is ook dat snorfietsers verplicht zijn een helm te dragen.

Onbegrijpelijke beslissing

De Belangenorganisatie RAI vindt de snorfietsvrije fietspaden een ‘onbegrijpelijke beslissing’. ‘Het probleem wordt ten onrechte bij de bromfietsers gelegd, de meeste ongevallen op een fietspad ontstaan door slechte infrastructuur’, laat een woordvoerder weten.

Volgens de belangenvereniging worden vooral de 45-plussers getroffen door de mogelijke verplaatsing. Meer dan de helft van de snorfietsers behoort tot deze categorie. De RAI Vereniging wil de komende tijd in gesprek gaan met verschillende gemeenten om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. In Nederland staan momenteel zo’n 700 duizend snorfietsen geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden