'Gemeenten moeten regeldruk verminderen'

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn niet voortvarend genoeg in het aanpakken van regels die voor bedrijven hinderlijk zijn. Dat constateert de commissie-Stevens in haar eindverslag, dat maandag wordt aangeboden aan staatssecretaris Karien van Gennip.

De commissie heeft het oor te luisteren gelegd bij ondernemers en de problemen die zij ondervinden bij het aanvragen van vergunningen. Zij heeft dit vervolgens vertaald in twaalf aanbevelingen.

Volgens professor Leo Stevens is het helemaal niet nodig dat elke gemeente met eigen regels komt. ,,De hoofdregel zou moeten zijn dat nationale wet- en regelgeving het uitgangspunt is. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag op lokaal niveau op basis van bijzondere regionale omstandigheden hiervan worden afgeweken.'' Het toezicht moet zoveel mogelijk overal gelijk zijn.

Overheid als dienstverlener

Ook vindt de commissie dat de overheid zich meer moet opstellen als een dienstverlener. Bedrijven zouden in hun contacten met de overheid terecht moeten kunnen bij een wat genoemd wordt relatiemanager en de ondernemer zou slechts aan hoeven te kloppen bij één loket om aan de benodigde vergunningen en toestemmingen te komen. Het aantal vereiste vergunningen zou bovendien omlaag gebracht kunnen worden.

De commissie-Stevens heeft ook kritiek op de rijksoverheid. Nederland zet vaak ,,nationale koppen'' op Europese regels, terwijl dat niet nodig zou zijn. Dit kan de concurrentiepositie van Nederland schaden, aldus de commissie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden