Gemeenten Limburg: 'Plastic Heroes' niet efficiënt

Het huis-aan-huis inzamelen van plastic is omslachtig en niet effectief. Achteraf inzamelen en verwerken is efficiënter en goedkoper, menen zestien Limburgse gemeenten.

Dat meldt Radio 1 donderdag. De Limburgse gemeenten verzetten zich tegen de internetcampagne Plastic Heroes, waarbij alle huishoudens een zak krijgen waarin plastic afval verzameld kan worden. De volle zakken kunnen vervolgens in aparte oranje containers gedeponeerd worden.

Afvalscheidingmachine

Volgens de gemeenten, die een proef hebben gedaan, is het echter beter om het afval met behulp van een centrale afvalscheidingmachine in te zamelen. Zo'n machine zou het plastic gemakkelijk kunnen scheiden van ander afval, vooral wanneer het gedroogd is. Dat zou efficiënter zijn dan wanneer inwoners het afval zelf zouden scheiden.

De proef waarbij gebruik werd gemaakt van machines leverde de Limburgse gemeenten 19 tot 21 kilo plastic per inwoner op, terwijl met proeven die de burgers zelf het afval laten scheiden 6,3 kilo per inwoner werd ingezameld.

Bovendien zouden gemeenten zo besparen op transport- en afvalkosten. Volgens wethouder Jan Bormans van de gemeente Gulpen-Wittem, tevens initiatiefnemer van de proef, kunnen de de zestien gemeenten op deze manier in totaal bijna 6 miljoen euro besparen. Bormans' eigen gemeente, met 15.000 inwoners, zou op jaarbasis structureel 70.000 euro per jaar besparen.

Nascheiding

Alle gemeenten in Nederland moesten eind 2008 kiezen of ze de inwoners het afval zelf zouden laten scheiden, of dat ze het plastic achteraf machinaal zouden verwerken, de zogenoemde nascheiding. De meeste gemeenten hebben voor de eerste optie gekozen. Sinds 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt de Pastic Heroes-campagne in de meeste gevallen als succesvol beschouwd.

Inzamelbak voor plastic (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden