Gemeenten krijgen miljard extra

Gemeenten krijgen meer ruimte om zelf vorm te geven aan hun taken. De invulling van bijvoorbeeld het armoedebeleid, onderwijs en zorg wordt meer aan de gemeenten overgelaten....

ANP

Dat staat in een akkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandagavond heeft gesloten met minister Guusje ter Horst en staatssecretaris Ank Bijleveld, beiden van Binnenlandse Zaken. In het bestuursakkoord is vastgelegd hoe de gemeenten bijdragen aan de uitvoering van kabinetsplannen.

‘De burgers zullen straks merken dat hun gemeenten meer geld en vrijheid hebben om die problemen op te lossen waar ze last van hebben’, zei minister Ter Horst in een toelichting. Een belangrijk thema op dat vlak is veiligheid.

Het kabinet heeft zich voorgenomen de criminaliteit in vier jaar met een kwart terug te dringen. Daarvoor worden vijfhonderd extra wijkagenten beschikbaar gesteld. Tevens krijgen gemeenten 150 miljoen euro die zij naar eigen inzicht kunnen besteden aan vergroting van de veiligheid, zo werd eerder al bekend.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken legt individuele gemeenten vanaf januari 2008 geen ozb-limiet meer op, omdat die werkwijze tot oeverloze discussies leidt. Als het parlement akkoord gaat, mogen gemeenten voortaan zelf hun ozb-tarief vaststellen. Voorwaarde is dat deze regeling niet leidt tot een fikse lastenstijging.

Ter Horst zegt goed te zullen letten op stijgingen van de lokale lasten. Als die stijging landelijk gezien te fors is, zal zij ingrijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden