Gemeenten krijgen 30 miljoen voor referendum Oekraïne

Gemeenten krijgen 30 miljoen euro voor het organiseren van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. Dat is 10 miljoen euro meer dan al was beloofd. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk dinsdag laten.

Jan Roos van actiecomité GeenPeil, dat in oktober 2015 ruimschoots voldoende handtekeningen ophaalde om het referendum te laten plaatsvinden. Beeld null
Jan Roos van actiecomité GeenPeil, dat in oktober 2015 ruimschoots voldoende handtekeningen ophaalde om het referendum te laten plaatsvinden.

Het kabinet verklaart dat het een goede aanpak van het referendum belangrijk vindt, maar wijst er tegelijkertijd op dat de kosten scherp in de gaten moeten worden gehouden. Het is immers onbekend hoeveel referenda in de toekomst zullen worden georganiseerd.

Het referendum gaat over de zogeheten associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. De uitslag van de stemming is niet bindend maar raadgevend, wat betekent dat het kabinet het advies van de kiezer naast zich neer kan leggen. Het referendum komt er op initiatief van het actiecomité GeenPeil.

Referendum

In zes weken tijd werden ruim 450 duizend handtekeningen opgehaald. Waarover mogen we nu precies stemmen?

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet zich maandag kritisch uit over het referendum, tot ergernis van politiek Den Haag. (+)

Kostenplaatje

Eerder zei Plasterk niet van plan te zijn meer geld uit te trekken voor de gemeenten. SP en D66 sloegen vorig jaar alarm omdat de gemeenten met het toen toegezegde bedrag niet uit de voeten zouden kunnen. Een Tweede Kamerverkiezing, met tienduizend stembureaus, kost immers zo'n 45 miljoen euro.

De minister zei daarentegen niet de noodzaak te zien om bij een referendum 'voluit' te gaan. Het organiseren van een referendum is eenvoudiger dan algemene verkiezingen, aldus Plasterk, omdat er geen kieslijsten en partijen zijn en het tellen van de stemmen eenvoudiger is. Wel ging hij om de tafel met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Een commissie zal nu in kaart brengen hoe een referendum 'zorgvuldig en sober' kan worden georganiseerd. De resultaten van dat onderzoek zullen de basis vormen voor verder overleg met de VNG over de manier van bekostigen van eventuele toekomstige referenda.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld null
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden