Gemeenten korten op ambtenarenapparaat

Grote gemeenten zetten het mes in het ambtenarenapparaat en de sociale voorzieningen. De 25 grootste gemeenten gaan structureel 1,2 miljard euro bezuinigen. Enkele gemeenten buigen verhoudingsgewijs zelfs meer om dan het kabinet-Rutte met de rijksfinanciën van plan is.

Van onze verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel
© anp Beeld
© anp

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de bezuinigingsplannen voor de periode 2011-2015 van de 25 grootste gemeenten. Eindhoven (met 55 miljoen euro) en Apeldoorn (met 30 miljoen euro) korten hun begroting met ruim 7 procent. Ter vergelijking: de omvangrijke bezuinigingsopdracht van 18 miljard euro van het kabinet Rutte is 7 procent van de totale Rijksbegroting.
Veel gemeenten zullen volgend jaar waarschijnlijk nog een extra bezuinigingsronde aankondigen. Het kabinet-Rutte wil een deel van zijn bezuinigingen verhalen op de gemeenten, zodat zij zijn gedwongen nog extra te snijden.

Vooral gemeenten die nu verhoudingsgewijs weinig bezuinigen - Zwolle, Nijmegen, Enschede - houden er rekening mee dat er voor 2012 nog meer moet worden gesneden of hebben vorig jaar al een bezuiniging doorgevoerd.

Ambtenaren
Gemeenten korten vooral op het aantal ambtenaren, zo blijkt uit de begrotingen. De gemeenten voeren vacaturestops in en hopen via natuurlijk verloop te krimpen. In totaal denken de gemeenten hiermee enkele honderden miljoenen te kunnen besparen.

Hoe de bezuinigingen in detail uitwerken op de sociale voorzieningen is minder bekend. Veel gemeenten moeten nog nadere invulling maken of zijn in overleg met de gemeenteraad. Maar op allerlei gebieden - van bibliotheken, zwembaden tot minimaondersteuning - wordt bezuinigd.

'Het ziet ernaar uit dat Apeldoorn de komende jaren geen vrolijke stad is voor mensen die van een uitkering moeten rondkomen', zegt wethouder Fokko Spoelstra.

Vier jaar
Voor bezuinigingen trekken de gemeenten net als het kabinet Rutte vier jaar uit. In 2011 snijden de 25 grootste gemeenten zo'n 400 miljoen euro.

In 2015 is dit bedrag opgelopen tot jaarlijks een structurele bezuiniging van 1,2 miljard euro. Rotterdam is met een structurele bezuiniging van 255 miljoen euro in absolute aantallen de grootste bespaarder.

De gemeenten moeten bezuinigen omdat het Rijk de komende jaren minder geld beschikbaar stelt. Bovendien kampen de gemeenten door de gestagneerde woningverkoop met grote financiële tegenvallers.
Sommige gemeenten weten het hoofd niet meer boven water te houden. De kleine gemeente Millingen moest deze week de artikel 12 status aanvragen, waarmee het onder curatele van het Rijk komt te staan.

Na Boskoop, Boarnsterhiem, Loppersum en Ouderkerk is Millingen de vijfde gemeente die zo diep in de financiële nood is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden