Gemeenten keren zich tegen illegalenregeling

Veel gemeenten zijn niet van plan hun voorzieningen voor de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen te sluiten. Dat blijkt vandaag uit reacties op het zwaarbevochten akkoord van VVD en PvdA over de bed-bad-broodregeling voor illegalen.

redactie
Uitgeproceerde asielzoekers demonstreren in Den Haag. Beeld anp
Uitgeproceerde asielzoekers demonstreren in Den Haag.Beeld anp

In de vijf grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven en in het uitzetcentrum Ter Apel blijft tijdelijke opvang volgens het akkoord mogelijk, elders moeten de voorzieningen dicht.

Uit Arnhem, Groningen, Leiden en Deventer komen kritische geluiden over het akkoord. In Arnhem blijft een bed-bad-en broodregeling, zo meldt het stadsbestuur. Wethouder Ton Schroor van Groningen sprak van een bizarre deal. 'We moeten een goede opvang regelen. We laten mensen niet op straat zwerven. Dit is onuitvoerbaar', zei hij tegen RTV Noord.

Een raadsmeerderheid van Utrecht meldde vast te blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. 'Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.', aldus GroenLinks. De Nijmeegse collegepartij PvdA twitterde 'Wij blijven knokken voor goede opvang: Iedereen verdient op z'n minst een bed, bad en brood'.

'Bed, bad brood? Broddelwerk'

VVD-erelid Hans Wiegel betwijfelt in de Volkskrant of het illegalenakkoord ooit zal worden uitgevoerd. Leest u hier zijn opiniestuk.

's Nachts een bed, overdag de straat

Slechts 5 van de bijna 200 actievoerende asielzoekers in Amsterdam slapen in de opvang van de gemeente. Wat houdt die opvang in?

De gemeenteraad van Eindhoven is ook kritisch. Coalitiepartij GroenLinks wil bijvoorbeeld weten wat er gebeurt met mensen zonder papieren. Fractievoorzitter Renate Richters 'wordt er verdrietig van'. De VVD vraagt zich af hoeveel uitgeprocedeerden er naar de stad komen. 'Een forse toename ligt immers in de lijn der verwachting.' Ko Jansen van de ChristenUnie noemt het plan 'kaal, kortzichtig en kansloos'.

Deventer houdt vast aan de opvang van illegalen. 'Het gaat om tien mensen. Die laten we echt niet onder de brug slapen', zegt wethouder Jan Jaap Kolkman in de Stentor.

Volgens de Federatie Opvang, de koepelorganisatie van daklozenopvang, leidt het akkoord ertoe dat illegalen over straat gaan zwerven. 'Het is slecht voor de mensen en de overlast neemt toe', aldus de organisatie.

'Dit lost onze problemen niet op'

Ook Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van stedennetwerk G32, reageert kritisch: 'Dit akkoord lost onze problemen niet op. Er is nog zoveel onduidelijk'.

Crone begrijpt uit het akkoord dat lokale opvang toch mogelijk blijft, omdat burgemeesters altijd in individuele gevallen noodopvang kunnen bieden. Tegelijkertijd wordt gesproken over het korten van het budget van gemeenten die opvang blijven verlenen. 'Wat wordt het nu, een boete of een vergoeding?', vraagt Crone zich af.

De Raad van State buigt zich volgende maand over de opvang van illegalen. Tot die tijd krijgen de gemeenten geld voor de noodopvang.
Crone wil zo snel mogelijk om tafel met het kabinet om om alle onduidelijkheden weg te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden