Gemeenten gaan confrontatie aan met kabinet

Minister Donner vindt dat gemeentebesturen hun partijpolitieke samenstelling niet moeten laten meetellen bij het instemmen met het conceptbestuursakkoord. ©ANP Beeld
Minister Donner vindt dat gemeentebesturen hun partijpolitieke samenstelling niet moeten laten meetellen bij het instemmen met het conceptbestuursakkoord. ©ANP

Grote gemeenten gaan de confrontatie aan met het kabinet over het eerder gesloten bestuursakkoord. Afspraken daarin over bezuinigingen op de sociale werkplaatsen vinden ze onverteerbaar en onuitvoerbaar omdat er volgens hen te weinig geld beschikbaar wordt gesteld. Gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zullen zich daarom woensdag bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen de paragraaf uitspreken.

'Een onbestuurbaar land'
Maar volgens minister Piet Hein Donner van Binnenlandse zaken moeten gemeentebesturen hun partijpolitieke samenstelling niet laten meewegen bij het al dan niet instemmen met het conceptbestuursakkoord. 'Anders eindigen we uiteindelijk met een onbestuurbaar land', zei Donner vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Sociale zekerheid is struikelblok
Eind april bereikte het kabinet overeenstemming met koepelorganisaties van gemeenten, provincies en waterschappen over de overdracht van taken zoals jeugdzorg en sociale zekerheid naar de lagere overheden. De gemeenten zitten echter in hun maag met de korting op sociale werkplekken waar zij na de overdracht van taken verantwoordelijk voor worden. Met een nieuwe wet wil het kabinet vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.

Plannen worden doorgezet
Als het akkoord er niet komt, betekent dat overigens niet dat de maatregelen in de prullenbak verdwijnen. Premier Mark Rutte benadrukte afgelopen week opnieuw dat de plannen sowieso doorgezet zullen worden. Ze staan in het regeerakkoord en kunnen bovendien op de steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Woensdag voeren PvdA, SP en GroenLinks opnieuw actie tijdens het VNG-congres in Ulft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden