Gemeenten en bedrijven negeren verplichte energiebesparing

De helft van de gemeenten en provincies negeert een wet die bedrijven en instellingen verplicht zuiniger om te gaan met energie. Door betere handhaving zou veel energie kunnen worden bespaard.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CE Delft, opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M). D66 wil vandaag in een overleg met staatssecretaris Mansveld (I&M) en minister Kamp vragen om meer actie en dient daartoe een voorstel met maatregelen in.

Volgens CE Delft valt er in totaal zo'n 58 tot 94 petajoule te besparen, in het hoogste geval evenveel als het energieverbruik van een miljoen huishoudens.

De Wet milieubeheer verplicht middelgrote bedrijven en instellingen energiebesparingsmaatregelen te nemen als die in vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Dat zijn er veel: van een automatische verlichtingsregelaar die de lampen 's avonds uitdoet, tot isolatie van leidingen.

In totaal 300 duizend kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen vallen onder de wet. Dat veel van hen zich er niet aan houden, blijkt bijvoorbeeld uit gegevens van de milieudienst van de regio Rijnmond (DCMR): zo heeft zo'n 85 procent van alle kantoren nog geen automatische nachtschakelaar voor de verlichting. Twee op de vijf scholen hebben nog geen efficiënte hoogrendementsketel voor de verwarming.

Weinig draagvlak

De afgelopen jaren hebben verschillende kabinetten vooral ingezet op vrijwillige energiebesparing, met zogeheten convenanten. Voor verplichtingen was weinig draagvlak.

Veel gemeenten en provincies die belast zijn met de Wet milieubeheer, lijken er ook mee in hun maag te zitten. Uit het onderzoek van CE Delft blijkt dat gemeenten die energiebesparing betrekken bij de uitvoering van de wet slechts weinig bedrijven controleren.

Volgens D66 heeft het onderwerp vaak een lage prioriteit bij de gemeenten en is er sprake van een kennisachterstand. 'De bestaande verplichting lijkt dus een papieren verplichting te zijn geworden', zegt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), die met een motie de aanzet gaf tot het onderzoek van CE Delft.

Zij wil het energiebesparingsdeel van de wet nieuw leven inblazen met een concrete lijst van maatregelen. 'Zo weten bedrijven en instellingen snel waar ze aan toe zijn en kan de gemeente of provincie gemakkelijk handhaven.'

In overleg

In een reactie onderschrijft het ministerie van I&M de conclusies van CE Delft. 'Als gemeenten structurele aandacht besteden aan het bedrijfsleven, kan dat zorgen voor een forse jaarlijkse energiebesparing', zegt een woordvoerder. 'Er is wel behoefte aan duidelijkheid over de vraag met welke maatregelen het bedrijfsleven voldoet aan de verplichting.'

Het ministerie wil nu 'in overleg' met het bedrijfsleven. Ook zullen de conclusies van het rapport worden ingebracht bij de SER, die met overheid, bedrijfsleven, energiebedrijven, consumentenorganisaties en milieubeweging tot een Nationaal Energieakkoord probeert te komen.

Een ander heikel punt dat vandaag op de Haagse agenda staat, is het Europese emissiehandelssysteem ETS, het belangrijkste instrument om bedrijven tot minder CO2-uitstoot te verleiden. Door de lage prijs van CO2-emissierechten werkt dat systeem niet zoals is bedoeld. Een plan van de Europese Commissie die prijs te verhogen, werd getorpedeerd door het Europees Parlement. GroenLinks dient een voorstel in voor een nationale heffing op CO2.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden