nieuws

Gemeenten dreigen taken neer te leggen als ze geen extra geld krijgen om hun werk te doen

Als het Rijk geen extra geld beschikbaar stelt, leggen gemeenten taken neer. Daarmee dreigt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland. Een motie kreeg woensdag bijna unanieme steun, meldt NRC.

Een team handhavers van de gemeente Amsterdam. Beeld ANP
Een team handhavers van de gemeente Amsterdam.Beeld ANP

De maat is vol, voor gemeenten: ze namen de afgelopen tien jaar landelijke taken over, maar hun budget groeide nauwelijks mee. De 30 miljard euro die de rijksoverheid jaarlijks over alle gemeenten verdeelt, is volgens de burgemeesters en wethouders voor alleen jeugdzorg al 1,7 miljard euro te weinig.

Daar komt de Wet maatschappelijke ondersteuning nog bij, die ervoor moet zorgen dat mensen, die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Bovendien komen er extra kosten bij door de coronacrisis en maatregelen uit het klimaatakkoord, vrezen gemeenten.

Naast geld willen de bestuurders ook ‘bevoegdheden krijgen die bij hun taken en verantwoordelijkheden passen’, aldus een motie waarover gestemd werd op een congres van VNG.

Om de druk op de rijksoverheid te vergroten, dreigen gemeenten hun taken neer te leggen. Ook hoeft het Rijk geen inkomsten uit boa-boetes te verwachten. Daar stemden bijna 98 procent van de gemeenten voor, op een congres van VNG.

Als er voor het einde van het jaar geen geld is bijgekomen, worden alle overleggen tussen VNG en het Rijk opgeschort, schrijft de vereniging in de motie. ‘Dus ook al het reguliere overleg over al lopende zaken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden