Gemeenten boos over onduidelijkheid taken

UTRECHT - Gemeenten maken zich grote zorgen over de manier waarop de overheveling van een groot aantal taken van het Rijk naar de gemeenten vorm krijgt. Dat blijkt uit een peiling van hun koepel VNG. Nog steeds weten gemeenten niet hoeveel geld ze krijgen voor de uitvoering. De Tweede Kamer moet zich nog over veel wetgeving buigen.


Gemeenten krijgen per 2015 veel meer verantwoordelijkheden op het gebied van zorg voor hulpbehoevenden, problematische jeugd en werk en inkomen, taken die ze met aanzienlijk minder geld moeten uitvoeren. Er bestaat bij gemeenten veel onzekerheid over de manier waarop deze grote omslag gaat verlopen. Voor veel mensen zal dit ingrijpende gevolgen hebben.


'De plannen worden in Den Haag telkens veranderd. Gemeenten vinden het moeilijk om te bezuinigen op deze taken, als de kaders nog niet bekend zijn', zegt Jantine Kriens, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).


Tweederde van de gemeenten is bovendien niet tevreden met het overlegresultaat dat de VNG vorige maand heeft behaald met staatssecretaris Van Rijn (VWS). De gemeentekoepel was in december weer in onderhandeling gegaan met de staatssecretaris. Die had kort ervoor besloten dat persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het douchen en het aantrekken van steunkousen, toch niet zou worden overgeheveld naar de gemeenten, wat eerder wel de bedoeling was.


Deze wijziging verkleinde volgens de gemeenten hun mogelijkheden de zorg efficiënter in te richten. De VNG sleepte er in de onderhandeling jaarlijks 200 miljoen extra voor hulpbehoevenden uit bij het Rijk, volgens Kriens was dat het maximaal haalbare.


De VNG besluit vrijdag wat zij gaat doen, nu de zorgen onder de gemeenten zo groot blijken zijn. 'De gemeentebesturen worstelen: wat moeten wij aan onze inwoners vertellen, terwijl wij eigenlijk nog niet weten wat wij hun kunnen bieden. Bovendien moeten de partijen ook campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen, zonder dat zij duidelijkheid hebben', aldus Kriens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden