Gemeenten bewaren nog steeds vingerafdrukken

Vingerafdrukken op nieuwe paspoorten worden door gemeenten nog steeds tegen wil en dank opgeslagen in lokale bestanden. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken beloofde eind april de opslag te staken. Stoppen kan echter niet zonder dat de software is aangepast. Dat kan niet op de korte termijn.

© Colourbox

Voorlopig worden de biometrische gegevens van paspoorten nog opgeslagen. De aanpassing van de software verloopt in stapjes. Allereerst worden de nieuwe gegevens gewist. Dat kan, schrijft de minister in een brief, enkele maanden duren. Daarna wordt onderzocht hoe de oudere gegevens (6 miljoen vingerafdrukken) het best uit de lokale bestanden kunnen verdwijnen.

Dat onderzoek duurt volgens Donner 'langere tijd', conclusies komen eind 2011, of begin volgend jaar. 'Ik wijs erop dat de totale verwijdering van de gegevens met zorg moet gebeuren.'

Lokale bestanden
Tot die tijd bestaan overal in Nederland lokale bestanden met biometrische gegevens. In de laatste nieuwsbrief van het departement (eind mei) worden de gemeenten gewaarschuwd: 'Zodra er duidelijkheid is over de planning, wordt u daarover geïnformeerd. Houdt u er rekening mee dat het enige tijd kan duren.'

Het Kamerlid Gerard Schouw van D66 zet grote vraagtekens bij de trage gang van zaken. 'De minister moet maar eens uitleggen waarom de verwijdering uit de opslag zo ingewikkeld is. Er moet toch iets op te bedenken zijn?' De parlementariër wil zo snel mogelijk af van het opslaan van vingerafdrukken, juist omdat biometrie niet feilloos is.

Datzelfde constateerde Donner ook, begin april. Toen zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer de vingerafdrukken snel te vernietigen. De Paspoortwet, die voorzag in het opslaan van biometrische gegevens, werd in 2008 geruisloos aangenomen door de Eerste Kamer. Eind 2009 is begonnen met de opslag. Maar begin dit jaar zwol de kritiek daarop aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden