Gemeenten betalen meting bij Schiphol

Grote gemeenten nabij Schiphol, zoals Amsterdam, Haarlemmermeer, Haarlem en Zaanstad, twijfelen aan de betrouwbaarheid van de geluidsmetingen rond de luchthaven....

Van onze verslaggevers Jan Meeus John Schoorl

Volgens Jasper van Lieshout van de stichting Geluidsnet gaan de gemeenten en bewonersorganisaties van Amsterdam (waaronder die in de Bijlmermeer), Zaanstad, Wormerland en Oostzaan definitief meebetalen aan de meetpunten. Met Haarlemmermeer, Haarlem, Velsen, Oegstgeest en Heemskerk zijn de onderhandelingen geopend.

Van Lieshout ontwikkeldesamen met Ren Post in drie maanden tijd een computerprogramma waarmee mensen dankzij een simpele computeraansluiting en een aan de gevel aangebrachtmicrofoontje constant geluid in de omgeving van hun huis kunnen registreren. De computer stuurt de gegevens door naar een hoofdcomputer die ze verwerkt en in kaart brengt. De stichting richt rond de luchthaven 45 van deze meetpunten in voor duizend euro per stuk.

Met deze techniek wil zij duidelijk maken dat het meten van geluidsoverlast rond Schiphol eenvoudiger is dan de luchthaven en de overheid volhouden. De afgelopen jaren zijn miljoenen euro's gestoken in onderzoeken naar geluidsoverlast, zonder dat uiteindelijk duidelijk is geworden hoeveel hinder de luchthaven voor de omwonenden veroorzaakt.

'Mensen hebben recht op die duidelijkheid over hun geluidsbelasting', aldus Van Lieshout. 'En gemeenten willen hen daarbij helpen. Ze waren ontevreden over de gebrekkige manier waarop nu de registratie gebeurde.'

Schiphol reageert sceptisch op het succes van Geluidsnet. Volgens woordvoerder Ruud Wever blijven de resultaten van hetmeten van vliegtuiggeluid 'nog steeds betwistbaar'.

'Nergens blijkt nu of de overlast veroorzaakt wordt door een brommer of een vliegtuig', aldus Wever. 'Dat die stichting denkt dat allemaal wel te weten, moet nog maar blijken.'

Van Lieshout van Geluidsnet noemt de reactie van Schiphol 'voorspelbaar en gemakzuchtig'. 'Ze slaan echt de plank mis. Door zo te reageren zetten ze zichzelf in hun hemd.'

Stichting Geluidsnet is met steun van de Digitale Pioniers, Nederland Kennisland en TNO bezig met een proef met 25 meetpunten rond de luchthaven. De stichting heeft inmiddels ook contact met de commissie-Eversdijk, die zich op verzoek van het kabinet onder meer over de geluidsoverlast buigt.

Vooral door de opening van de Polderbaan, vorig jaar juli, is de hoeveelheid klachten over vliegverkeer rond Schiphol sterk toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden