Update

Gemeenten bereiden zich voor op doemscenario

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben als eerste gemeenten in Nederland de effecten van een aantal doemscenario's op hun eigen huishoudboekjes en die van hun burgers laten doorrekenen. Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek presenteerde vandaag de resultaten van de eerste gemeentelijke stresstesten.

Amsterdam is erg gevoelig voor een vastgoedcrisisBeeld anp

Bij grote banken is het al langer goed gebruik de gevolgen van mogelijke crisissituaties door te rekenen. De vier grote gemeenten hebben als eerste overheidsinstellingen hun financiële rekbaarheid laten onderzoeken.

Belangrijkste conclusie uit de stresstesten is volgens SEO-directeur Jules Theeuwes dat gevolgen van verschillende crisissituaties per gemeente zeer uiteenlopen. 'Zo is Amsterdam erg gevoelig voor bijvoorbeeld een vastgoedcrisis. In Rotterdam zullen de gevolgen van een sociaaleconomische crisis groot zijn.'

Door de samenstelling van de beroepsbevolking zijn de financiële gevolgen van mogelijke crisissituaties in de Maasstad het heftigst. In het SEO-model verliest de gemeente in 5 jaar tijd 90,5 miljoen euro in het geval van een financiële crisis. Dat kost elke Rotterdammer 148 euro. Amsterdam moet 82,5 miljoen bezuinigen om in het geval van een financiële crisis de begroting sluitend te krijgen. Dat kost in 5 jaar tijd 105 euro per inwoner. In Den Haag en Eindhoven blijft het verlies beperkt tot respectievelijk 32,5 en 3,5 miljoen euro.

Mocht zich een sociaaleconomische crisis voordoen, met bijbehorende toename van werkloosheid, dan gaat Rotterdam er in 5 jaar tijd 252,2 miljoen euro op achteruit. In de hoofdstad levert dat een extra kostenpost van 230,1 miljoen euro op. Den Haag en Eindhoven leveren in zo'n scenario 150,3 en 45,6 miljoen euro in.

Een vastgoedcrisis en rijksbezuinigingen hakken er in Amsterdam behoorlijk in. Het instorten van de huizenmarkt en vastgoedprojecten kost de hoofdstad 413,3 miljoen euro. Extra rijksbezuinigingen kunnen oplopen tot een extra kostenpost van 429,5 miljoen. In Rotterdam blijft de schade in geval van een vastgoedcrisis beperkt tot 97,5 miljoen euro. Rijksbezuinigingen leiden daar tot 320 miljoen euro verlies.

De wethouders van Financiën van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven lieten maandag weten blij te zijn met de resultaten van de stresstest. Staf Depla, wethouder in Eindhoven: 'Het is goed te weten waar we in geval van een crisis aan toe zijn. Zo kunnen we ons er op voorbereiden.' De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher: 'We moeten nu ingrijpen. Het kan, maar je wordt er niet vrolijk van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden