Gemeenten ageren tegen asielbeleid

Meer dan tachtig gemeenten hebben een brandbrief aan het kabinet ondertekend over het asielbeleid van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken. De gemeenten dreigen het beleid van de minister niet meer te steunen....

Van onze verslaggevers

De gemeenten stellen dat veel vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven aan ‘hun lot worden overgelaten’. ‘Uit humanitaire overwegingen, maar ook uit overwegingen van openbare orde is dat onaanvaardbaar’, aldus de opstellers van van brief.

De noodoproep aan het kabinet is een initiatief van het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang (LOGO). Ruim tachtig van de 467 Nederlandse gemeenten hebben de brief ondertekend, waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat achter de noodoproep, evenals het provinciebestuur van Groningen.

Volgens de ondertekenaars heeft het ‘nieuwe terugkeerbeleid van Verdonk geen verbetering gebracht’. Gemeenten moeten volgens hen nog steeds noodopvang bieden aan dakloze vreemdelingen. Te veel van hen belanden in Nederland in de illegaliteit, aldus het rapport De Rekening, dat is opgesteld door LOGO.

Ook lukt het veel ex-asielzoekers niet om binnen 28 dagen terug te keren naar het land van herkomst. Als die termijn is verstreken, worden de vreemdelingen op straat gezet.

Verdonk reageert verrast op de brief. Zij zegt de gemeenten tegemoet te komen. Afgelopen vrijdag besloot de ministerraad nog asielzoekers met een kansrijke vervolgprocedure vanaf 1 januari op te vangen. Verdonk zegt dat een vertrekcentrum voor afgewezen asielzoekers geen gesloten inrichting is. ‘Als we willen dat mensen niet verdwijnen, dan moeten we daarvan een gesloten setting maken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden