Gemeenten: 368 mln tekort voor bijstand

amsterdam Gemeenten vrezen dit jaar 368 miljoen euro aan bijstandsgeld tekort te komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau APE uitvoerde in opdracht van de ontstemde gemeenten....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

De gemeenten stellen dat het ministerie op basis van een onjuiste rekenmethode de bijstandspot verdeelt. De budgetten worden vastgesteld aan de hand van prognoses van het Centraal Planbureau. Volgens de onderzoekers van APE blijkt deze methode in tijden van crisis niet te werken.

Zo zouden de gemeenten in 2010 ruim tienduizend WIJ-uitkeringen (voor werkloze jongeren) meer verstrekken dan het aantal waar het ministerie van uitgaat. Hierdoor zijn de gemeenten ruim 100 miljoen euro meer kwijt aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid dan geraamd. Maar ook de ramingen van het aantal bijstandsuitkeringen kloppen niet, aldus de gemeenten.

Deze zomer kondigde het ministerie aan het budget van 4,4 miljard met ruim 400 miljoen euro te verlagen. De gemeenten reageerden woedend. Volgens het ministerie van Sociale Zaken was geen sprake van een korting, maar van een bijstelling op basis van eerder gemaakte afspraken. Sindsdien is er onenigheid tussen beide partijen.

Uitkeringen niet in gevaar
Voor bijvoorbeeld Rotterdam betekent de verlaging dat de stad 47 miljoen euro minder te besteden heeft. Den Haag ziet het budget slinken met 28 miljoen euro. Amsterdam levert 52 miljoen in, en Utrecht 11 miljoen euro.

De uitbetaling van de bijstandsuitkeringen komt niet in gevaar, aangezien de gemeenten verplicht zijn deze te verstrekken aan werklozen die aan de voorwaarden voldoen. Ze moeten elders op hun begroting het benodigde geld zoeken.

Binnenkort gaan de gemeenten met demissionair minister Donner van Sociale Zaken om tafel. Of er extra geld komt, is nog onduidelijk. Maar, liet een woordvoerder weten, de definitieve begroting wordt pas vastgesteld op Prinsjesdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden