Gemeente wil met werven uitbater verkoop van softdrugs reguleren

Gemeenten verzinnen van alles om de gedoogde verkoop van cannabisproducten in ordentelijke, legale banen te leiden. Purmerend plaatst donderdag advertenties in lokale bladen waarin gegadigden worden opgeroepen voor de exploitatie van twee koffieshops....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Almere komt één officiële koffieshop op het plein tegenover het stadhuis. De nieuwe uitbater is nu nog de baas van de Haagse koffieshop Koffie en Dromen. Hij heeft in zijn nieuwe functie geen band met de gemeente Almere, maar krijgt een gedoogbrief van de burgemeester.

In Almere is geen advertentie geplaatst, maar is de oproep gedaan bij de openbare mededelingen van de gemeente. Er hebben zich 22 gegadigden gemeld. Net als in Purmerend moet de uitbater van de koffieshop aan een groot aantal regels voldoen. Hij moet voorlichting geven over cannabis, de verkoop van alcohol is verboden, het personeel moet zich aan bepaalde voorschriften houden en er moet een plan zijn om overlast te voorkomen.

Purmerend wil hetzelfde. Er is in die gemeente plaats voor twee handelaren, die zich met de gedoogbrief in de hand mogen vestigen in een door de gemeente aangewezen zone in het centrum. Als de twee koffieshops er eenmaal zijn, wordt er hard opgetreden tegen de handel in softdrugs op andere plekken, zoals bij scholen, in cafés en via 06-lijnen.

Andere gemeenten hebben gekozen voor een steviger band met de uitbater. In Bussum, Delfzijl en Heerhugowaard doet de gemeente mee in een stichting die de koffieshop exploiteert. In Delfzijl bestaat sinds september Paradox, waar softdrugs worden verkocht en voorlichting wordt gegeven.

De gemeentelijk drugsexpert Van Heukelem volgt de ontwikkelingen in Almere en Purmerend op de voet. Hij pleit voor een sterke binding tussen de gemeente en de verkoper van softdrugs: 'Alleen dan kun je er goed toezicht op houden en weet je zeker dat er goede voorlichting wordt gegeven.'

De grotere steden doen het weer anders. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht bestonden al veel plekken waar, al dan niet gedoogd, marihuana wordt verkocht. De steden hebben regels opgesteld en iemand die zich er niet aan houdt, moet de zaak sluiten. Dit heeft geleid tot een forse afname van het aantal punten waar softdrugs kunnen worden aangeschaft.

De Bond van Cannabisdetaillisten in Nederland vindt het 'actief gedogen' van de gemeentes prima. De bond voelt het meest voor de vrije markt. 'Als iemand ergens brood ziet in de verkoop, komt er vanzelf een koffieshop. De gemeente kan die zaak sluiten als de regels niet worden nageleefd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden