Gemeente vrijer om bedrijf te screenen

Ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse zaken) willen dat burgemeesters uitgebreider toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie bij het screenen van ondernemers. Burgemeesters zouden volgens hen ook zonder tussenkomst van het Landelijk Bureau Bibob in bepaalde registers van justitie, politie en de belastingdienst moeten kunnen kijken om te beoordelen of ondernemers niet betrokken zijn bij omkoperij of andere criminele activiteiten.

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) regelt in Nederland dat gemeenten voor het verlenen van vergunningen kunnen onderzoeken of de aanvragers in de haak zijn. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld foute bordeelexploitanten of louche vastgoedmagnaten met een vergunning van de overheid geld wit wassen. Op dit moment is het zo geregeld dat alleen het Landelijk Bureau Bibob (LBB) de bevoegdheid heeft om dit soort gegevens in te zien. Als een gemeente twijfelt over een ondernemer kan zij het LBB vragen om een onderzoek te doen.

Het LBB staat de laatste tijd onder druk. De burgemeester van Alkmaar, die op basis van een negatief advies van het LBB, een vergunning weigerde aan een bordeelhouder, werd twee weken nog geleden teruggefloten door de rechter. De rechter steunde het LBB-advies niet. In Amsterdam kreeg seksclub Casa Rosso ondanks een negatief advies van LBB groen licht van de gemeente. Door een aantal aanvullende stukken kwam de gemeente toch op een andere oordeel.

Volgens Rob IJsendijk, de advocaat van de eigenaar van Casa Rosso, gaat het bij LBB onder meer fout omdat het bureau niet ‘opsporingsbevoegd’ is maar afhankelijk van de informatie die andere instituten aandragen. Dat zijn volgens hem vaak maar stukjes uit volledige rapporten. ‘Het LBB interpreteert dat vervolgens los van de context. Daar worden inschattingsfouten meegemaakt.’

Hirsch Ballin en Ter Horst gaan regelen dat gemeenten ook zelf informatie kunnen inwinnen over ondernemers. Het wetsvoorstel daarvoor is in voorbereiding. Het eerste concept is volgens Binnenlandse Zaken in januari gereed.

Sextheater Casa Rosso in Amsterdam werd gesloten in het kader van de wet Bibob (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Sextheater Casa Rosso in Amsterdam werd gesloten in het kader van de wet Bibob (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden