Gemeente vrij in aanpak coffeeshop

Gemeenten krijgen veel vrijheid om hun coffeeshopbeleid zelf vorm te geven. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid) maandagavond gezegd. 'Amsterdam, Utrecht of Ter Apel: gemeenten kunnen hun eigen inkleuring geven.'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - De VVD'er Opstelten doet daarmee een flinke stap terug in het opleggen van regels aan coffeeshops. In het kabinet-Rutte I ijverde hij nog voor de wietpas: softdrugsgebruikers werden verplicht lid te worden van een besloten club, die alleen toegankelijk was voor bezoekers uit Nederland.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af om de wietpas te laten vervallen. Wel bleef de toegang tot een coffeeshop voorbehouden aan wie zowel een identiteitsbewijs als een uittreksel uit het bevolkingsregister kan laten zien.

Dat blijft nu ook de lijn, verklaart Opstelten. Hij wijst op het grote succes dat in het zuiden van het land is geboekt: sinds buitenlanders niet meer welkom zijn in de zuidelijke coffeeshops, is het aantal drugstoeristen flink afgenomen, in Limburg zelfs met 80 tot 90 procent.

Tegelijkertijd krijgen gemeenten volop de ruimte om van de landelijke lijn af te wijken, zolang de gemeente, de politie en het openbaar ministerie maar een plan opstellen om coffeeshopoverlast te beperken.

'Ik wil zien dat ze het serieus aanpakken', zegt Opstelten. 'Gemeenten hoeven mensen van buiten Nederland niet per se meteen de toegang tot coffeeshops te weigeren. De nieuwe regels kunnen ze gefaseerd invoeren.' Daarmee schuift Opstelten het handhaven van de nieuwe regels op de lange baan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden