Gemeente Veldhoven verbiedt bijeenkomst Eritreërs, 'veiligheid niet gegarandeerd'

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft de bijeenkomst van de jongerenbeweging van het Eritrese regime verboden. De reden zijn 'twee incidenten' waarbij tegenstanders van de bijeenkomst betrokken waren. De veiligheid en de openbare orde kunnen volgens de burgemeester, Openbaar Ministerie en politie niet worden gegarandeerd.

De politie heeft ingegrepen bij een betoging van tientallen Eritreeërs en sympathisanten in Veldhoven.Beeld anp

Daarmee is de vrees van het kabinet uitgekomen dat er onrust zou ontstaan over het congres, dat tot zondag zou duren. Tientallen demonstranten kwamen donderdag bijeen om ertegen te protesteren. Ze verzamelden zich bij conferentiecentrum Koningshof, waar Yermane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki, zou spreken.

De demonstranten hadden zich verzameld bij conferentiecentrum Koningshof, waar de bijeenkomst vanaf donderdag tot en met zondag zou plaatsvinden. Een aantal betogers wierp zich voor een auto waarin een Eritrese diplomaat zou zitten, zo laten beelden van Omroep Brabant zien. De politie moest ingrijpen nadat betogers onderling slaags raakten. De demonstranten is toen gevorderd te vertrekken. Nadat zij weigerden zijn er ongeveer veertig aanhoudingen verricht. Met een stadsbus werden ze naar het politiebureua in Eindhoven gebracht. Hoeveel van hen nog vastzitten, is niet bekend.

Volgens gemeentewoordvoerster Linda Bokhout besloot de gemeente na 'twee incidenten waarbij tegenstanders van het Eritrese bewind betrokken waren' de bijeenkomst te verbieden, 'omdat het niet mogelijk bleek de openbare orde en de veiligheid te garanderen'. Of de gezant van het Eritrese bewind op dat moment al binnen was, is volgens haar niet bekend. 'Maar als hij er niet was, gaan we ervan uit dat hij er ook niet meer naar toe zal gaan.'

Beeld anp

'Goede zaak'

Initatiefnemer van de demonstrantie was Kubrom Dafla Hosabay, voormalig staatssecretaris in Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde. Ook hij is opgepakt. 'We zijn gearresteerd, maar ik weet niet waarom. We zijn geregistreerd en al onze eigendommen zijn ingenomen', zegt hij vanaf het politiebureau in Eindhoven.

Van enige schermutselingen bij de demonstratie zegt Hosabay niets te weten. Dat de conferentie inmiddels is afgelast noemt hij 'geslaagd'. 'De gemeente laat de conferentie niet doorgaan, dat is een goede zaak, dat is wat wij wilden.'

Eerder deze week liet het kabinet al weten bezorgd te zijn over de komst van de rechterhand van de Eritrese president, Yermane Gebreab, omdat zijn bezoek zou leiden tot onrust in de Nederlands-Eritrese gemeenschap. Partijen als VVD, D66 en GroenLinks zagen het Eritrese bezoek liefst afgelast worden.

'Ik vind het geen goede zaak dat vertegenwoordigers van de Eritrese regering naar Nederland komen', zegt ook de Eritrese Tadese Asghdom, die het land in de jaren '80 ontvluchtte. 'Het regime in Eritrea probeert jongeren in het buitenland voor zich te winnen. Die jongeren weten niks van Eritrea, ze zijn makkelijk te brainwashen. Maar hun toekomst ligt hier.'

Beeld anp

Stille tocht afgelast

Donderdag werd ook bekend dat een stille tocht die Stichting Christenen voor Israël vrijdag in Rotterdam wilde organiseren, niet is toegestaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. De stille tocht zou plaatsvinden als protest tegen een Palestijnse conferentie. De organisator daarvan, het Palestinian Return Center (PRC), heeft volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) banden met Hamas.

Gezicht van Eritrea

Gebreab is het gezicht van Eritrea in het buitenland, ook voor de grote vluchtelingengemeenschap in de diaspora. Hij spreekt vergaderingen toe van de Verenigde Naties in New York en Genève, waar hij de VN-sancties tegen het land bekritiseert als 'onrechtvaardig'. 'Eritrea is een land dat is ontstaan uit de strijd voor de mensenrechten. Onze eerste prioriteit is het verzekeren van de welvaart en waardigheid van onze burgers', zei hij in oktober vorig jaar op een VN-bijeenkomst.

Sinds 2009 is Gebreab de belangrijkste spreker op het jaarlijkse congres voor Eritrese jongeren in Europa. Het zijn congressen van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van de enige in Eritrea toegestane politieke partij, een organisatie die door Gebreab persoonlijk is opgericht. Met als doel de jongeren te organiseren, aan Eritrea te binden, en in te zetten om de Eritrese gemeenschap in het buitenland te beïnvloeden. Zo zijn er al jaren sterke aanwijzingen dat Eritreeërs die wereldwijd asiel hebben gekregen onder druk geld afhandig wordt gemaakt dat vervolgens in de partijkas vloeit.

Yemane GebreabBeeld EPA

Lees hier alles over de problemen met het Eritrese regime

Wie is Yermane Gebreab, de rechterhand van de president?
Deze man, die zou spreken bij de bijeenkomst, voedt het Eritrese nationalisme onder jongeren in het buitenland

Kabinet bezorgd over komst Eritrese gezant naar Nederland
De gezant wordt echter niet tegengehouden bij de grens, noch wordt hem het woord ontnomen, zoals vorige maand wel gebeurde bij twee Turkse ministers die in Nederland wilden campagne voeren. Partijen als VVD, D66 en GroenLinks zien het Eritrese bezoek liefst ook afgelast worden.

'Geen bewijs dat Eritrea spionnen heeft'
In een unieke openlijke confrontatie stonden vorig jaar in de rechtszaal van Amsterdam Eritrese aanhangers én critici van het dictatoriale regime van Eritrea tegenover elkaar. Is het aan te tonen dat Meseret Bahlbi (29) in opdracht van de Eritrese regering inlichtingen verzamelt binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland en die vervolgens doorspeelt?

Lees hier het interview met hoogleraar Mirjam van Reisen, tegen wie een kort geding aangespannen was wegens smaad en laster. 'Nu weet ik hoe het is om je geïntimideerd te voelen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden