Gemeente Utrecht komt met genderneutrale wc's

De gemeente Utrecht krijgt binnenkort gezamenlijke wc's voor mannen en vrouwen. Een motie daartoe van D66 is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. De genderneutrale toiletten komen eerst in het stadshuis en later zullen ook de bordjes in andere gebouwen van de gemeente aangepast worden.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt D66-fractielid Annemarijke Podt op Twitter. In de motie schrijft D66 dat het Utrechtse stadhuis, 'als open huis van de democratie, op een centrale plek in de stad, een mooie symbolische én praktische plaats is om te beginnen met toiletten 'voor iedereen'.'

De toiletten zijn bedoeld voor transgenders die zich niet associëren met 'man' of 'vrouw', en derhalve bij wc-bezoek voor een lastige keuze staan.

Leiden

De Universiteit Leiden is al bezig een proef met genderneutrale wc's die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht geslacht. Deze zomer kijkt de universiteit of de proef succesvol is en vervolg verdient.

De uitwerking van het idee heeft wel vragen opgeroepen. 'Er hangt een uniseks bordje op de deur van de toiletruimte, maar op de toiletdeuren in de ruimte zelf prijkt nog altijd een aanduiding met het symbool van een man of een vrouw', zo tekent een verslaggever van het Leidsch Dagblad op uit de mond van een student in de Plexus.

Het genderneutrale toilet is een recent fenomeen. Het kantoor van homobelangenorganisatie COC in Eindhoven introduceerde mei vorig jaar de eerst wc waar iedereen naartoe kan, aldus Omroep Brabant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden