Gemeente staat het dichtst bij de jeugd

In het artikel `Problemen jeugdzorg zijn te groot voor bestuurlijk landjepik` (Forum, 14 oktober) stelt Hans Kamps dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ten onrechte voorstelt om de jeugdzorg over te hevelen naar gemeenten....

Annemarie Jorritsma en voorzitter van de VNG en burgemeester van Almere;

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat de mensen die werken in de jeugdzorg hart voor de zaak hebben en dat de discussie niet gaat over landjepik: Het gaat om de vraag hoe we de zorg voor onze jeugd op de beste manier kunnen regelen.

De problemen met (een deel van) de jeugd zijn zichtbaar op straat. Gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor hun jeugd en zien ook als eerste wat er gebeurt als kinderen problemen hebben en/of problemen veroorzaken.

Gemeenten worden ook verantwoordelijk gesteld door de mensen die het van dichtbij meemaken en voelen: de burgers van Nederland. Dan is het niet vreemd dat diezelfde gemeenten ook het heft in eigen hand willen nemen.

Wat mij betreft moet de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in handen worden gelegd van die overheid die het dichtst bij de werkelijkheid van alle dag staat. En dat is de gemeente. Het is nu zo geregeld dat gemeenten en provincies daar elk een rol in hebben. Dat is niet goed, het geeft problemen bij de onderlinge afstemming, het verkleint de betrokkenheid en geeft de mogelijkheid problemen op het bordje van de ander te leggen. En dat is precies wat gemeenten niet langer willen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden