Gemeente Rotterdam reorganiseert Roteb vanwege concurrentie private bedrijven Vuilnismannen vrezen nieuwe tijden

'Onze klok wijst nieuwe tijden aan', staat er op de vuilniswagen die maandagochtend het Weena in het Rotterdamse centrum bevrijdt van afval in donkergrijze plastic zakken....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

Vorige week leidde de reorganisatie bij de dienst voor Reiniging, Ontsmetting, Transport en Bedrijfswerkplaatsen (Roteb) al tot een spontane demonstratie voor het stadhuis aan de Coolsingel. Tientallen vuilnis- en veegwagens, ivoorwit en sinds vier jaar versierd met schone dichtkunst, blokkeerden de doorgang voor trams en auto's.

De reinigingsdienst moet 'marktconform' werken, wordt daarna verzelfstandigd en moet misschien ook nog fuseren met de vuilverbrander Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Interim-directeur R. Houwer, die eerder voor de gemeente Rotterdam het vervoerbedrijf RET reorganiseerde, zegt dat na een 'overnamegolf' de Nederlandse milieumarkt overspoeld raakt door particuliere inzamelaars. Het concern Bifi spant daarbij de kroon. Houwer wil van de Roteb, met 1200 werknemers, een bedrijf maken dat de concurrentie met de particulieren aankan.

Houwer: 'Op termijn kan de Roteb integreren met de AVR. Met z'n tweeën staan we veel sterker en worden we landelijk een belangrijke speler. We worden groter dan de grootste particulier en de overheid blijft dominant. Na nog een paar fusies kunnen we doorstoten en alle facetten van de afvalbehandeling in huis krijgen.'

Volgens Houwer moet de reinigingsdienst efficiënter werken omdat de Europese Commissie over enkele jaren openbare aanbesteding van het ophalen van vuil voorschrijft. In Arnhem en Rheden tekende het bedrijf Bifi met succes protest aan, toen de beide gemeenten hun reinigingsdienst in bescherming namen. De lonen bij de Roteb liggen 10 procent hoger dan bij particuliere concurrenten, aldus Houwer.

Roteb en de gemeente Rotterdam lopen te hard van stapel, vindt L. Groen van de vakbond Abvakabo. 'Ineens moet alles anders. Dat kan toch niet. Zo worden mensen argwanend en achterdochtig. Een schokeffect? Ik ben niet van een organisatie-adviesbureau. Wie een organisatie wil veranderen, moet voor draagvlak zorgen. Dat kan door een garantie voor werkgelegenheid te geven. Dan willen werknemers echt wel veranderen en alles doen aan efficiency.

'De Roteb moet een gemeentelijke dienst blijven', meent Groen. Dan geldt volgens haar geen verplichting om openbaar aan te besteden. Bovendien moet de overheid een oogje in het zeil blijven houden, vindt zij.

'Kijk maar hoe vaak bedrijven in de afvalsector het niet al te nauw met de regels nemen. Half Nederland wacht af wat er in Rotterdam gebeurt. Van deze hang naar verzelfstandiging en het afschuiven van verantwoordelijkheid krijgen de politici nog spijt.'

De werknemers menen dat Rotterdam vals speelt. Vooral VVD-wethouder van milieu J. van den Muijsenberg, voormalig personeelsfunctionaris van de Roteb, moet het ontgelden. Rotterdam is aandeelhouder van de AVR. Dit afvalverwerkingsbedrijf krijgt steeds minder werk door de groei van hergebruik en het bedrijf probeert zijn huid te redden door de Roteb in te lijven, met hulp van aandeelhouder Rotterdam, menen T. Heuser en G. Snel van de medezeggenschapscommissie van de Roteb. Groen van de Abvakabo: 'Waarom moet er een integratie met de AVR komen? Er kan toch ook een contract met dat bedrijf worden gesloten.'

Heuser en Snel vertellen dat de medezeggenschapscommissie een verzelfstandiging jaren geleden al bij de gemeente aankaartte. 'Toen mocht het niet', aldus Heuser. 'Waarom moet het nu op stel en sprong? Om AVR te helpen, maar dat is niet in ons belang.'

Van den Muijsenberg verwijst voor commentaar naar Houwer. Die meent dat ook de Roteb belang heeft bij een 'bundeling van krachten'.

Snel vat de stemming bij Roteb samen: 'Zenuwen, spanning, angst.' De Abvakabo heeft Rotterdam en de Roteb een ultimatum voorgelegd: er moet een garantie komen voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden.

De directie en Rotterdam zeggen dat ze hun best doen, maar garanderen niets. Heuser zegt dat in het voorlopige sociaal plan de woorden 'omscholing' en 'wachtgeld' dominant zijn: 'Dan weet ik genoeg', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden