Update

Gemeente Rotterdam doet aangifte van lekken informatie

De gemeente Rotterdam heeft bij de politie aangifte gedaan van het lekken van informatie en het heimelijk opnemen van gesprekken tussen ambtenaren tijdens een vergadering. De informatie gaat over mogelijk brandonveilige situaties bij moskee-internaten in Rotterdam.

Redactie

Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus heeft dat woensdag verklaard. Er zou inmiddels een betrokken ambtenaar thuis zitten nu er ook een integriteitsonderzoek loopt naar wie de informatie over de brandveiligheid bij moskee-internaten heeft gelekt.

Ongewenste druk
Volgens NRC Handelsblad en RTV Rijnmond zou de gemeente jarenlang hebben toegestaan dat moskeeën laks omgingen met de regels voor brandveiligheid. Er zou zelfs ongewenste politieke druk zijn uitgeoefend, mede door wethouder Karakus, om niets aan de situatie te doen. Een ambtenaar zou hierover informatie naar de media hebben gelekt.

Onafhankelijke deskundigen en de Rotterdamse gemeentelijk ombudsman oordelen echter dat er weliswaar zaken verbeterd moeten worden, maar dat er geen sprake is van een onveilige situatie waardoor internaten direct moeten worden gesloten. Een raadscommissie steunde vorige week Karakus, die zich door de berichtgeving flink beschadigd zegt te voelen. Hij benadrukt geen ongewenste politieke druk te hebben uitgeoefend: 'Dat werp ik verre van mij.'

Oproep
De zaak wordt hoog opgenomen in het stadhuis. Om die reden heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb, op verzoek van de wethouder, aan ambtenaren een oproep gedaan zich te melden als zij in de zaak van de moskee-internaten ongewenste politieke druk hebben ervaren.

Op het lekken van informatie staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een boete die kan oplopen tot 19.500 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden