SATIRE

Gemeente nuanceert naam Witte de Wittestraat

Verschillende gemeenten gaan nuance aanbrengen in straatnamen die de naam dragen van belangrijke Nederlandse zeevaarders met een pijnlijke rol in ons koloniale verleden.

Matthijs van Rumpt en Jan van Tienen
De nieuwe naam van de Witte de Withstraat in Rotterdam. Beeld
De nieuwe naam van de Witte de Withstraat in Rotterdam.Beeld

Eerder deze week werden de eerste hernoemingen onthuld, waaronder de 'Niet-onomstreden-Witte de Withstraat', de 'Om-zowel-handel-als-koloniale-genocide-bekende-Coentunnel' en het 'Belangrijk-voor-Nederlandse-welvaart-maar-door-hulp-aan-WIC-de-slavenhandel-een-dienst-bewijzende-Michiel de Ruyterplein'.

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Eva van Torn presenteert met trots het nieuwe meterlange straatbord dat zojuist met gepaste feestelijkheid werd onthuld.

'We staan hier in de straat die vanaf vandaag de Niet-onomstreden-Witte-de-Withstraat heet. Met deze hernoeming hopen we dat mensen bij het bezoeken van een café of een coffeeshop hier niet meteen denken aan Witte de With als zijnde een zeeheld of een zeeschurk, maar aan een man die veel voor ons land heeft betekend, helaas mede door het vernielen van duizenden plantages in koloniale gebieden om een monopoliepositie voor de VOC te creëren, wat je ook in de toenmalige tijdgeest moet zien, maar daarmee is het zeker niet goed te praten', aldus Van Torn.

Een aantal Rotterdammers is niet blij met de hernoeming van de gezellige straat in het centrum. Volgens hen is de nuance incompleet en wordt de bekende zeevaarder zo op onjuiste wijze deel van het hedendaagse discours.

Buurtbewoner Wim uit zijn ongenoegen: 'Witte de With is voor mij gewoon iemand die in Hoogendijk is geboren en in Sont, Denemarken is overleden. Hij is de man die ooit beschuldigd was van plichtsverzuim, maar wiens naam na een onderzoek van de krijgsraad volledig gezuiverd was. Hij werd doorschoten door een musketkogel tijdens een aanval aan de Zuid-Amerikaanse kust in 1642. Maar lees je dat terug in de nieuwe straatnaam? Nee, daarvoor is kennelijk geen ruimte.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden