'Gemeente moet asielzoekers niet opvangen'

Gemeenten werken met hun ini;tiatieven om afgewezen asielzoekers op te vangen, de mentaliteitsverandering tegen die het kabinet beoogt. Asielzoekers hoeven het zelden zo ver te laten komen dat zij op straat worden gezet....

Staatssecretaris Kalsbeek, die asielbeleid in haar portefeuille heeft, is al twee maanden met de gemeenten in gesprek over de kwestie. Ook Den Haag, Groningen, Leiden en Nijmegen vangen (meestal via subsidies aan particuliere organisaties) uitgeprocedeerde asielzoekers op.

De gemeenten zeggen met een enorm probleem opgezadeld te worden. Vorig jaar voerde het kabinet een strenger terugkeerbeleid in, waarvan de gevolgen na de zomer zichtbaar zullen zijn. Dan lopen de eerste beroepsprocedures af van 35 duizend afgewezen asielzoekers, voor wie het nieuwe beleid geldt. Zij zullen binnen 28 dagen uit de opvangcentra of hun huis worden gezet.

De gemeenten willen drie categorieën asielzoekers helpen. Dat zijn degenen die niet tijdig aan reispapieren kunnen komen om naar hun land terug te keren, die een tweede asielverzoek hebben ingediend of die al in een ander Europees land een asielverzoek hebben lopen.

Maar volgens Kalsbeek hoeven deze groepen het zelden zo ver te laten komen. 'Een asielzoeker die bekendmaakt wie hij echt is, krijgt reispapieren van zijn herkomstland', zegt haar woordvoerster. 'Ze moeten daar dan niet mee wachten tot die laatste 28 dagen. Tijdens de beroepsprocedure bij de rechter tegen hun afgewezen asielverzoek, hebben zij ruim de tijd papieren te regelen.'

Ook de twee andere categorieën ontberen volgens de staatssecretaris recht op opvang. Zij die al een asielverzoek in een ander Europees land hebben lopen, moeten daarheen terug. Meestal gaat het om België en Duitsland. Die landen werken volgens haar ruimhartig mee. Voor degenen die na afwijzing een tweede asielverzoek hebben ingediend, volgt bijna altijd opnieuw afwijzing.

Kalsbeek begrijpt dat het strengere terugkeerbeleid op verzet stuit. 'Zo'n mentaliteitsverandering vergt tijd', zegt het ministerie. 'Maar het personeel van de Centrale Opvang Asielzoekers moet de vluchtelingen ook de wacht aanzeggen. Dan zou het een verkeerd signaal zijn als gemeenten zeggen: blijven jullie maar.'

Terugkerende vluchtelingen krijgen, als ze daar een verzoek toe indienen, de reis vergoed plus een toelage tussen de 500 en 1750 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden