Gemeente mag blad niet muilkorven

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

ZEELAND - Het gemeentebestuur van Landerd (Oost-Brabant) heeft onrechtmatig gehandeld door het contract met huis-aan-huisblad Arena voortijdig te ontbinden uit verontwaardiging over een kritisch artikel. De rechter in Den Bosch heeft dinsdag in kort geding bepaald dat er onvoldoende grond is 'om de jarenlange samenwerking per direct te laten eindigen'.

Hoofdredacteur Sergio Boutkan is opgetogen: 'Enerzijds omdat de gemeentepagina's voor weekblad Arena behouden blijven. Maar vooral omdat de rechter oordeelt dat kritische journalistiek niet door een overheidsinstantie aan banden mag worden gelegd. De persvrijheid heeft gezegevierd.'

In de gemeente is een raadsenquête gehouden over de omstreden vergunningverlening voor een geitenstal tijdens de Q-koortscrisis. Daarin werd ook een ambtenaar onder ede gehoord. De gemeente ontbond het contract met de uitgever per direct na een artikel in het blad met de kop: 'Ambtenaar pleegt meineed.' Het gemeentebestuur vond het onacceptabel dat het weekblad 'op de stoel van de rechter gaat zitten en een ambtenaar beschuldigt van meineed'.

Arena stapte naar de rechter, omdat het zich gemuilkorfd voelde en zonder de gemeentelijke inkomsten in zwaar weer terecht dreigde te komen. In het vonnis zegt de rechter dat de kop weliswaar 'belastend en tendentieus' is, maar ook dat deze in de inhoud van het artikel wordt 'genuanceerd'. Bovendien had de gemeente niet op tijd gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op het artikel. Volgens de rechter is het terugtrekken van de gemeenteberichten uit het blad een veel te zware maatregel. Een andere handelwijze had meer voor de hand gelegen, zoals 'een op de kop toegespitste rectificatie te vorderen'.

Arena heeft een naam hoog te houden als kritisch huis-aan-huisblad. In 2007 won het de NNP-prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek met een artikelenreeks over de stembusfraude van een gemeenteraadslid. De auteurs werden ook genomineerd voor De Tegel 2007.

De gemeente zegt in een reactie 'gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter'. De verplichtingen worden tot het eind van het contract - 1 juli 2013 - nagekomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden