Gemeente kan zelf bestuur openbaar onderwijs regelen

De gemeente mag in de toekomst zelf besluiten hoe zij het bestuur van openbare scholen regelt. Daarbij kan, net als nu, de gemeenteraad als schoolbestuur optreden, maar het openbaar onderwijs kan ook in een aparte stichting worden ondergebracht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het openbaar onderwijs bestaat al langer de behoefte om scholen losser te maken van de gemeente. De gemeenteraad heeft namelijk een dubbelrol: hij moet de openbare scholen besturen en hij moet een onderwijsbeleid voor alle zuilen uitstippelen.

Nu het kabinet steeds meer taken (huisvesting, achterstandsbestrijding) van het ministerie naar de gemeenten overhevelt, kan de dubbelrol in het overleg met het confessioneel onderwijs in toenemende mate problemen opleveren.

Welke bestuursvorm de gemeenteraad ook kiest, er zijn altijd voorwaarden aan verbonden. Zo blijft de beslissing of een school moet sluiten of mag blijven voortbestaan de verantwoordelijkheid van de gemeente. In een jaarverslag moet het stichtingsbestuur van het openbaar onderwijs duidelijk maken dat de algemene toegankelijkheid ook in de geprivatiseerde vorm wordt nageleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden