Gemeente houden eigen 'Melkertbanen' in stand

Gemeenten cren hun eigen Melkertbanen, terwijl het rijk daar juist van af wil. Dat bezuinigt 680 miljoen euro op de gesubsidieerde banen omdat die niet het gewenste resultaat opleveren....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dit blijkt uit een rondgang langs de grootste tien gemeenten. Alle ID-banen (in- en doorstroombanen, de vroegere Melkertbanen) verdwijnen op termijn, maar ze maken plaats voor opstapbanen, ooievaars- en reegratiebanen, uitstroombanen of beschutte werkplekken. Voor een deel van de banen wordt de subsidie verlaagd, maar een belangrijk deel van de nieuwe doorstroombanen - in Rotterdam 70 procent - blijft volledig gesubsidieerd.

De reden voor staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken om fors te bezuinigen op de ID-banen - in 2003 moest het aantal van 60 duizend worden teruggebracht tot 45.500 - was dat weinig mensen uitstroomden naar een betaalde baan, het eigenlijke doel van de regeling. In 2002 kreeg 4,4 procent van de ID'ers een betaalde baan. In de afgelopen vijf jaar is nooit meer dan 6,1 procent per jaar uitgestroomd naar betaald werk.

Gemeenten krijgen nu jaarlijks van het rijk 1,6 miljard euro die ze vrij kunnen besteden aan de reegratie van (langdurig) werklozen. Het idee is dat gemeenten, die de werkloze en de regionale situatie beter kennen, meer maatwerk kunnen leveren. 'Gemeenten kunnen van geval tot geval bekijken wat nodig is om iemand aan het werk te krijgen', verklaart een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

Het is echter de vraag of gemeenten er win slagen de mensen met gesubsidieerd werk aan een betaalde baan te helpen. Het ministerie verwacht dat meer mensen zullen doorstromen naar betaald werk nu gemeenten zelf opdraaien voor de kosten van de bijstand.

Voorheen werd de rekening naar Den Haag doorgestuurd. Gemeenten hebben nu veel belang bij de uitstroom, omdat de werklozen op hun kosten aan het werk zijn.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat gemeenten er alles aan zullen doen om de werklozen in een reegratiebaan zo snel mogelijk aan betaald werk te helpen. 'Gemeenten zetten in op effectievere, kortere reegratiebanen', zegt Menno Meihuizen, beleidsmedewerker Werk en Inkomen bij de VNG. 'De financi druk maakt dat gemeenten erop gespitst zijn zoveel mogelijk mensen aan een normale baan te helpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden