Gemeente Hilversum gaat 1800 vluchtelingen opvangen

De regio Gooi en Vechtstreek gaat gezamenlijk zo'n 1800 vluchtelingen opvangen. Het gaan om de plaatsen Hilversum, Blaricum, Huizen en Laren. De vluchtelingen worden opgevangen in kerken, sportclubs, scholen en de gebouwen van de omroepen. Dat zegt Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, dinsdag op een persconferentie.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes. Beeld anp

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Hilversum gevraagd of de gemeente plaats kon maken voor een deel van de stroom vluchtelingen. Broertjes wil met Hilversum graag iets doen. 'Het menselijk leed is groot in Europa. We gaan het regionaal aanpakken in de regio Gooi en Vechtstreek. We gaan het doen met kerken, sportclubs, scholen en de omroepen.'

De hulp betekent kleinschalige noodopvang die op korte termijn gerealiseerd moet worden. 'De komende maand gaan we hard aan de slag. We willen dit in goed overleg doen met de bewoners van de betrokken gemeenten. Over een aantal weken komt er een concreet plan dat aan de COA aangeboden wordt', zo zei Broertjes.

Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, liet tijdens de persconferentie weten dat de omroepen lege omroepgebouwen open willen stellen voor vluchtelingen. Er is volgens de directeur al onderzocht welke leegstaande gebouwen daarvoor gebruikt kunnen worden.

Ook in de Hilversumse samenleving is al voorwerk gedaan. 'Dat er een asielopvang komt, is niet van de ene op de andere dag. We hebben het afgelopen jaar al verschillende zaken in kaart gebracht. De buurten waar de opvanglocaties komen, weten dat ze op een shortlist staan', aldus een woordvoerder van de gemeente.

COA: 10.000 extra opvangplekken

Om de toenemende stroom vluchtelingen een plek in Nederland te geven, zijn voor het einde van dit jaar 10.000 extra opvangplekken nodig. 'Dat is ons doel', zei Janet Helder van het COA dinsdag bij de uitleg van de plannen van Hilversum en omliggende gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek om asielzoekers te helpen.

De Europese Commissie maakt woensdag haar plannen bekend. Bronnen rond het kabinet houden rekening met een verzoek aan Nederland om tussen de 7000 en 8000 extra vluchtelingen op te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.