Gemeente, help!

Uit de zojuist verschenen evaluatie van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) blijkt dat er in de eerste twee jaar ruim 15 duizend burgers door de wet geholpen zijn....

Het was de bedoeling dat de WSNP als een stok achter de deur zou gaan fungeren. De WSNP als dreigende stok waarmee de crediteuren gedwongen zouden kunnen worden om mee te werken aan voorstellen van de schuldhulpverlening door de gemeente, het zogeheten minnelijk traject. Het blijkt dat van die doelstelling veel minder terecht is gekomen dan de minister van Justitie gehoopt had. Hoe komt dat?

Een eerste verrassing was dat crediteuren vaak een onverwachte voorkeur hadden voor de WSNP. Zij bleken vaak meer vertrouwen te hebben in het recht en de rechtbank dan in de gemeente en de hulpverleners. De voordelen van het minnelijk traject wegen voor hen kennelijk niet op tegen de helderheid en de strengheid van de wet.

Maar ook de hulpverleners pasten hun gedrag aan aan de WSNP. Voor hen was de wet ook een alternatief, zij konden de moeilijke gevallen doorsturen naar de rechtbank en zich concentreren op de zaken waar zij zelf het meeste perspectief in zien. Omdat zij lange wachtlijsten kennen, is dit gedrag van hulpverleners wel te begrijpen, maar het is natuurlijk een averechts effect van de wet, die juist de locale initiatieven wilde versterken.

De derde verrassing was dat gemeenten zich veel zakelijker gingen opstellen in het minnelijk traject. Hier en daar werden de gemeentelijke noodfondsen opgedoekt en gemeentebesturen klaagden er over dat ze geen geld kregen van het rijk voor het extra werk dat de WSNP voor hen met zich meebracht.

Als gevolg van deze drie factoren is het aantal geslaagde minnelijke schuldregelingen dramatisch gezakt. Dat is heel jammer voor de burger, want de oplossingen van de gemeentelijke schuldhulpverlening zijn veel breder dan het strakke en sobere kader van de WSNP. Gemeentebesturen die het beste voor hebben met hun burgers, investeren in het minnelijk traject.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden