Gemeente geniet meeste voordeel van stadion AZ

De gemeente Alkmaar heeft AZ geen financiële steun verleend. Dat heeft het onderzoeksbureau NIB Consult geconstateerd. NIB Consult heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Alkmaar onderzoek verricht naar de financiële afspraken die AZ en de gemeente hebben gemaakt rond de bouw van een nieuw voetbalstadion....

AZ en de gemeente hebben een door Binnenlandse Zaken als complex omschreven afsprakenpakket gemaakt rond de bouw van stadion KooimeerPlaza. AZ krijgt het huidige stadion en de grond waarop het staat, voor het symbolische bedrag van één euro en mag daar woningen bouwen. Anderzijds betaalt AZ bij het nieuwe stadion mee aan de aanleg van de openbare ruimte.

Uit het onderzoek blijkt dat niet AZ, maar Alkmaar de partij is die financieel voordeel heeft bij het afsprakenpakket. Onder meer doordat AZ gedwongen is lucratieve en langlopende erfpacht- en huurcontracten af te kopen, bespaart de gemeente in totaal ongeveer 2,8 miljoen euro.

De ondernemers die protesteerden tegen grootschalige detailhandel bij het nieuwe stadion, hebben steeds betoogd dat in de afspraken sprake was van bevoordeling van AZ en daarmee van ontoelaatbare staatssteun. Zij dienden een klacht in bij de Europese Commissie, die hierover vervolgens vragen stelde aan BiZa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.