Gemeente: geen geld in bewaking

De gemeente Bloemendaal investeert niet in een particuliere surveillancedienst. De gemeenteraad heeft woensdagavond een voorstel van Liberaal Bloemendaal (LB) daartoe verworpen....

Van onze verslaggeefster

De lokale partij vroeg de gemeente 800 duizend euro uit te trekken voor patrouillediensten in Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout. Een beveiligingsbureau zou de gaten moeten dichten die de politie volgens de partij laat liggen.

Het plan wekte afgelopen week veel beroering, omdat Bloemendaal daarmee de eerste gemeente zou worden met een door de gemeente betaalde continue beveiligingsdienst .

De naam van oud-Philipstopman Pieper is aan het idee verbonden, omdat hij met LB samenwerkte aan het initiatief. In mei raakten Pieper en zijn vrouw gewond toen ze op hun landgoed in Aerdenhout werden belaagd. Uit onvrede met de politie Kennemerland pleit hij voor continue controle op kosten van de gemeente.

In een fel debat vielen alle andere partijen in de raad Liberaal Bloemendaal aan. De raadsvergadering over de begroting van de gemeente, die in totaal 30 miljoen euro bedraagt, werd gedomineerd door wat de Partij van de Arbeid spottend 'het plan-Pieper' noemt.

Bij monde van zijn woordvoerster laat Pieper weten wel verbaasd, maar niet teleurgesteld te zijn over het afwijzen van het plan. 'Hij heeft bereikt wat hij wilde bereiken, namelijk dat de gebrekkige politieinzet in deze gemeente definitief op de agenda staat.'

Burgemeester Snoeck-Schuller (VVD) van Bloemendaal staat in principe niet negatief tegenover particuliere initiatieven voor beveiliging, zoals die in de gemeente al op grote schaal bestaan. Zij heeft echter het gevoel dat LB het onveiligheidsgevoel bij de zeventienduizend burgers van Bloemendaal juist aanwakkert.

Coalitiepartner VVD verwijt de lokale partij dat zij de burgers 'een worst voor de neus' houdt. Fractievoorzitster Elias, noemt het een sympatiek plan, 'maar het rammelt aan alle kanten.' Zowel financieel als inhoudelijk schoot haar partij het plan af. 'Of je nou drie of tien auto's laat rondrijden, als er iets gebeurt heb je toch de politie nodig, dus daarin kunnen we beter investeren', aldus Elias.

De VVD diende samen met de coalitiepartij CDA een tegenvoorstel in. Hun motie om de veiligheid in de gemeente samen met de politie te optimaliseren, werd wel aangenomen. Voor april 2004 moet worden onderzocht hoe de politie, eventueel in samenwerking met particulieren, het gevoel van veiligheid bij de Bloemendalers kan verbeteren. Bloemendaal is niet onveiliger dan vergelijkbare gemeenten, aldus de Politiemonitor 2003.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden