Gemeente Eemsmond wil af van zebrapaden

'Zebrapaden bieden schijnveiligheid', zegt de wethouder van het Groningse Eemsmond. Bejaard Eemsmond kan niet zonder.

Van onze verslaggever Itai Mol

Maar wethouder Harry Bolwijn van de gemeente Eemsmond, waaronder Uithuizen valt, wil dat het zebrapad verdwijnt bij de Menkamaborg. Dat geldt ook voor de andere zes zebrapaden in de gemeente. Eemsmond zal daarmee de eerste gemeente in Nederland worden zonder deze oversteekplaatsen.

'De zebrapaden bieden schijnveiligheid', zegt Bolwijn. 'Mensen kijken minder goed uit bij het oversteken omdat ze ervan uitgaan dat automobilisten toch wel stoppen, terwijl een bestuurder niet altijd in de gaten heeft dat er iemand wil oversteken.'

De commissie verkeersveiligheid van het dorp concludeerde al in 2001 dat het beter zou zijn om helemaal geen vaste oversteekplaatsen te hebben. Dat was volgens Bolwijn vooral op advies van de politie en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO die in de commissie zijn vertegenwoordigd.

'Dat zijn toch niet de minste organisaties', zegt Bolwijn. De gemeenteraad nam dan ook het advies van de commissie over, maar omdat de zebrapaden toen net een grote onderhoudsbeurt hadden gehad, besloot de gemeente te wachten met de uitvoering van het besluit.

Inmiddels zijn de zeven zebrapaden van Eemsmond weer aan onderhoud toe. Het moment om van ze af te komen, vindt Bolwijn. Maar vooral de ouderen in de gemeente zijn dat totaal niet met hem eens. Er zijn veel bezwaren ingediend tegen het besluit en die zullen door een onafhankelijke commissie worden behandeld. Over een maand of twee zal de commissie uitspraak doen.

Over het zebrapad bij de Menkemaborg is de meeste commotie ontstaan. Aan de ene kant van de weg bevindt zich het grote verzorgingshuis Hansingoheerd. Aan de andere kant ligt het landgoed Menkemaborg, een toeristische trekpleister . De hele dag rijden er auto's langs, die zeker 50 kilometer per uur rijden.

De mevrouw met de rollator komt wel eens naar de Menkemaborg om thee te drinken of naar de hertjes in het hertenkamp te kijken. De mevrouw op de scootmobiel wil de weg oversteken om de eendjes in de vijver te voeren.

Ze zijn 70 en 87 jaar oud en zeggen niet veilig te kunnen oversteken zonder zebrapad. 'Als je daar gaat staan, dan stoppen auto's bijna altijd. '

Maar volgens 3VO kan het best een goed idee zijn de zebrapaden weg te halen, aldus woordvoerster Heleen Rijnkels. ' Ik neem aan de plaatselijke afdeling daarop voldoende zicht heeft. Als je een goed doordacht verkeersveiligheidsplan hebt, kan het werken. Lukraak zwart verven lijkt me niet slim.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden