NieuwsJeugdzorg

Gemeente Den Haag in problemen door stijgende kosten in jeugdzorg

Den Haag schaart zich in de lange rij gemeenten met te weinig geld voor de jeugdhulp. Het tekort loopt op tot 35 miljoen euro in 2023. Ook bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) stijgen de kosten. Dit blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting 2020-2023 van de gemeente Den Haag. De 37 extra miljoen van het Rijk is een 'dikke druppel op de gloeiende plaat’.

Bart Dirks
Den Haag schaart zich in de lange rij gemeenten met te weinig geld voor de jeugdhulp. Beeld ANP
Den Haag schaart zich in de lange rij gemeenten met te weinig geld voor de jeugdhulp.Beeld ANP

De ‘sterke financiële tegenwind’ is volgens wethouder Rachid Guernaoui (Financiën) te wijten aan het Rijk. ‘We blijven een beroep doen op het kabinet om de tekorten in de zorgtaken structureel op te lossen’, zei hij woensdag bij de presentatie van de begroting 2020-2023. De kosten stijgen doordat meer jongeren langdurig en met zwaardere problematiek in de jeugdhulp terechtkomen.

‘Druppel op de gloeiende plaat’

Omdat vrijwel alle gemeenten te weinig geld hebben voor de jeugdzorg, stelde het kabinet dit voorjaar ruim 1 miljard euro extra beschikbaar voor 2019-2021. Den Haag krijgt daarvan in totaal 37 miljoen euro. Wethouder Guernaoui (Groep De Mos/Hart voor Den Haag) noemt dat een ‘dikke druppel op de gloeiende plaat’. Maar dan nog resteert er een tekort van 35 miljoen per jaar.

Bovendien is onduidelijk of het kabinet na 2022 ook extra geld aan de gemeenten geeft voor de jeugdzorg. Minister De Jonge en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laten eerst onderzoeken of de groeiende vraag naar jeugdzorg een ‘boeggolf’ is, of structureel van karakter.

‘We hopen dat het een boeggolf is, maar we moeten ook realistisch zijn’, zegt de Haagse zorgwethouder Kavita Parbhudayal (VVD). ‘Ik heb de indruk dat de gestegen kosten redelijk structureel van karakter zijn. We blijven alle hulp en zorg leveren die nodig is.’

Nieuwe zorgcontracten

Den Haag wil het tekort op de jeugdzorg onder meer opvangen door kritischer te zijn bij het afsluiten van nieuwe zorgcontracten. Parbhudayal: ‘We vragen van externe partijen inzicht in boekhouding en kosten, en zetten in op begrenzing van de winst.’ In hoeverre die besparing mogelijk zal blijken, is de vraag: een kwart van de bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg leed in 2018 verliezen en een aantal (jeugd-)zorginstellingen ging failliet. ‘In onze regio is dat nog niet gebeurd’, aldus Parbhudayal.

Den Haag vangt de tekorten in de jeugdzorg en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) ook op door op andere portefeuilles te bezuinigen. De lasten voor de inwoners gaan niet omhoog. Den Haag heeft de laagste onroerendezaakbelasting van het land.

Buikpijn

Oppositiepartij ChristenUnie/SGP is kritisch over de begroting. ‘Ik krijg buikpijn van de bezuinigingen op jeugd en Wmo’, zegt fractievoorzitter Pieter Grinwis. ‘Het college heeft besloten om het structurele tekort van 35 miljoen euro voor bijna 95 procent binnen het begrotingsprogramma zelf op te lossen, terwijl daar het geld juist hard nodig is.’

Grinwis is kritisch op het feit dat de gemeente zelf gaat indiceren voor beschermd wonen en tegelijkertijd bezuinigen door meer lichte in plaats van zware zorg te leveren. ‘Dat moet 9 miljoen euro opbrengen. Maar het kan toch niet zo zijn dat mensen minder bescherming nodig hebben als ambtenaren gaan indiceren in plaats van professionals? Of dat mensen als door een wonder minder zorg behoeven als de wethouder zegt: u kunt prima toe met een uur minder zorg per week?’

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns van coalitiepartij GroenLinks vindt met het college dat het Rijk ‘een eerlijke vergoeding’ voor zorg moet geven aan de gemeenten. ‘Alle rek is er nu wel uit en het kan niet zo zijn dat kwetsbare groepen in de stad de dupe worden.’

Problemen bij de jeugdzorg

De weg uit de financiële problemen liep dood en dus moet de Brabantse jeugdzorgorganisatie Juzt de deuren sluiten. Voor andere instellingen dreigt nu hetzelfde scenario, zo waarschuwt bestuurder Esther Overweter.

Bij de decentralisering van de jeugdzorg zijn kapitale fouten gemaakt, die minister De Jonge – voorheen als wethouder aanhanger van de transitie– nu mag herstellen, betoogt Ido Weijers, emeritus hoogleraar Jeugdbescherming.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden