Gemeente Den Bosch redt EBBC van de ondergang
Het topbasketbal in Den Bosch is gered. Het nieuwe bestuur moet de komende week nog wel een dekkende begroting indienen bij de Federatie Eredivisieclubs Basketbal (FEB)....
Burgemeester Rombouts van Den Bosch, die zich de afgelopen dagen hard heeft gemaakt voor een nieuwe start, verwacht weinig problemen om de door de bond geëiste 550.000 gulden bij elkaar te krijgen.
'Het probleem is minder groot dan vorig jaar bij FC Den Bosch toen we over miljoenen guldens praatten', zegt de burgervader. 'De helft van het bedrag lijkt al binnen. De rest komt binnen een paar dagen bij elkaar, daar ben ik van overtuigd.'
De oude stichting topbasketbal Den Bosch werd eerder deze maand failliet verklaard. Rombouts heeft zich de afgelopen dagen ingezet voor het behoud van het roemruchte EBBC omdat hij de club belangrijk vindt voor de stad Den Bosch. Het gemeentebestuur steekt geen geld in de club, maar is wel van plan indirect steun te verlenen aan het basketbalbolwerk.
Het optreden van de gemeente Den Bosch is opvallend omdat zij de grootste schuldeiser was van de failliete stichting. Rombouts hoopt dat er nu een duurzame club wordt neergezet.
Voorzitter Tillemans van de amateurtak van EBBC, die buiten het faillissement viel, vindt het een goede gelegenheid om met een schone lei te beginnen.
In het Bossche basketbal ontbrak het jarenlang aan beleid. Tillemans gaat er van uit dat de doorstroming van de amateurs naar de profs zal verbeteren.
Het voorlopige bestuur van de nieuwe topbasketbalclub in Den Bosch bestaat uit vier man. Dirk Lips van Libema, Ton Moonen van het gelijknamige bouwbedrijf, adviseur Schlaman uit Vught en advocaat Bannenberg uit Den Bosch.
Hun eerste prioriteit is om de Eredivisielicentie voor komend seizoen binnen te halen. Daarna moeten zij de club de komende maanden in goede banen leiden en een permanent bestuur vormen. In de toekomst treden de vier toe tot een soort Raad van Commissarissen.