Gemeente-CAO na acties oogt beter dan ze is

Opnieuw vonden gemeente-ambtenaren het nodig actie te voeren om tot een nieuwe CAO te komen. Het resultaat oogt redelijk, maar veel gaan de ambtenaren er niet op vooruit....

Zes weken actievoeren heeft de gemeenteambtenaren een loonsverhoging opgeleverd die gelijkloopt met die in het bedrijfsleven. Met een reeks aanvullende afspraken wordt de CAO gemoderniseerd. Dit is het gevolg van het akkoord dat de onderhandelaars van bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vrijdagavond sloten voor de 180 duizend gemeenteambtenaren.

De bonden en de VNG maken er een traditie van om pas na acties tot een akkoord te komen. Voor de vierde keer onderhandelden ze nu over de eigen CAO, voor de derde keer moesten er acties aan te pas komen.

Het conflict draaide om de loonsverhoging. De bonden wilden in een tweejarige CAO tot april 2001 9 procent loonsverhoging: tweemaal 3,5 procent verhoging van het maandloon plus tweemaal een procent extra voor de eindejaarsuitkering. De VNG bood 5 procent loonsverhoging.

De onderhandelaars zijn het uiteindelijk eens geworden over 4,5 procent loonsverhoging in een CAO tot oktober 2000. Daarnaast wordt tweemaal een bonus van 350 gulden uitbetaald.

Op het eerste gezicht ziet dit resultaat er redelijk uit, gezien de looptijd. Maar gespreid uitbetaald over anderhalf jaar komt het krap uit boven de inflatieraming. Het komt overeen met de loonsverhogingen die de afgelopen weken in het bedrijfsleven zijn afgesproken. Zo is bij Unilever net een contract gesloten voor 5,25 procent loonsverhoging in twee jaar.

De eindejaarsuitkering gaat met ingang van de volgende CAO, in december 2001, met 0,2 procent omhoog. Met deze uitkering willen de bonden uitkomen op een dertiende maand zoals die in het bedrijfsleven gebruikelijk is.

Xander den Uyl, onderhandelaar voor Abvakabo-Novon, wijst erop dat het akkoord voordelig uitpakt voor de lager betaalden. 'Door de verhoging van de minimum-eindejaarsuitkering hebben de laagstbetaalden aan het eind van de CAO 5,7 procent meer, en de hoger betaalden 4,7 procent.'

De kosten van de nieuwe CAO worden gedragen door de burger.

Het budget van de gemeenten wordt door de overheid slechts met het inflatiepercentage verhoogd. 'Ik zeg het met een klap op het water, maar de CAO-kosten liggen daar 0,5 tot 1 procent boven', zegt VNG-onderhandelaar Scherf. 'En dat wordt aan de burger doorberekend. Dit akkoord gaat geen banen kosten.'

Scherf wijst erop dat het akkoord ook 'marktconforme aanpassingen' heeft. 'De regelingen voor verlofdagen worden aangepast. Ambtenaren krijgen bijvoorbeeld minder vrije dagen als ze verhuizen.' Als modernisering geldt ook een nieuwe keuzemogelijkheid voor ambtenaren. Zij kunnen voortaan extra verdienen als ze op vrije dagen doorwerken, of loon inleveren voor vrije tijd.

Het is opmerkelijk dat bij de overheid geen CAO wordt afgesloten zonder acties: eerst het onderwijs, toen de politie en nu de gemeenten. Het kabinet heeft onderhandelaars op pad gestuurd met een minimaal bod en komt nu van een koude kermis thuis. Het gevolg is ook dat nu met tegenzin afspraken worden gemaakt die gelijklopen met die van het bedrijfsleven,

hoewel de bonden een inhaalslag hadden geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden