nieuwsprivacy

Gemeente Amsterdam stopt met omstreden wifitracking

Bezoekers aan de Amsterdamse Wallen of de Kalverstraat zullen binnenkort niet meer door de gemeente worden gevolgd via hun wifisignaal. Amsterdam zal de lopende proef met wifitracken stoppen.

Laurens Verhagen
De Amsterdamse Kalverstraat waar bezoekers werden gevolgd met wifitracking.  Beeld Marcel Wogram
De Amsterdamse Kalverstraat waar bezoekers werden gevolgd met wifitracking.Beeld Marcel Wogram

De gemeente maakt nu nog – naast andere methoden – permanent gebruik van deze techniek om bezoekersstromen in kaart te brengen. Hierbij wordt het signaal dat mobiele telefoons constant uitzenden als ze op zoek zijn naar internet opgepikt.

De technologie is omstreden vanuit privacy-oogpunt. De signalen kunnen immers worden herleid tot individuele toestellen. Op die manier zou ook in kaart kunnen worden gebracht of iemand de vorige dag op een specifiek punt aanwezig was. Het was voor de gemeente reden om de gegevens te anonimiseren. Voor winkeliers, die ook gebruikmaken van wifitracking, spelen andere afwegingen: zij willen wel degelijk weten of de persoon die nu voor een etalage staat dezelfde is als de persoon die dat de dag ervoor deed.

Eind oktober stopt Amsterdam met de proef, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Vanaf dat moment zullen mensenstromen alleen nog in kaart worden gebracht via warmtecamera’s. Volgens de gemeente liggen privacyzorgen (de gemeente plaatste geen waarschuwingsborden) niet ten grondslag aan het besluit. De enige reden is dat ‘wifitellingen geen toegevoegde waarde hadden ten opzichte van de infraroodtellingen’.

Lastig dossier

Het besluit verlost de gemeente van een lastig dossier. In mei zei de wethouder van Amsterdam met digitale stad in haar portefeuille, Touria Meliani, nog dat ze wifitracking door commerciële partijen het liefst per direct zou verbieden.

Amsterdam is overigens niet de enige gemeente die ermee experimenteert of experimenteerde. Uit een eerdere inventarisatie van de Volkskrant kwam naar voren dat minimaal zestig gemeenten dat doen. Dit overigens tot onvrede van de Autoriteit Persoonsgegevens, die eind vorig jaar nog zei: ‘Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maken.’

Ook in het gebied rondom de Johan Cruijff ArenA maakt Amsterdam gebruik van wifitracking. Hier kan het in de toekomst nog wel worden ingezet ‘als het nodig is’.

Meer over wifitracking:

Niet alleen via bewakingscamera’s, ook onzichtbaar volgen gemeenten de bewegingen van het publiek: via de mobiele telefoon. Hoe werkt dat en mag dat zomaar?

Naast commerciële partijen houden minimaal zestig Nederlandse gemeenten zich bezig met wifitracking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden