Nieuws
Gemeente Amsterdam onderzoekt kabelbaan over het IJ met fietsvriendelijke gondels
Geïnspireerd door Londen en Parijs gaat Amsterdam serieus onderzoek doen naar een kabelbaan over het IJ. De zogeheten IJbaan moet Amsterdam-Noord, een snelgroeiend stadsdeel waarin al meer dan honderdduizend mensen wonen, verbinden met het nog te realiseren stadsdeel Haven-Stad, bijna 3 kilometer verderop. Daar worden nog honderdduizend nieuwe bewoners verwacht.
De grote kabelbaan was in eerste instantie een burgerinitiatief. Het plan is een stuk realistischer geworden nu de gemeente zich erbij aansluit. De stad neemt een deel van het haalbaarheidsonderzoek over op verzoek van de gemeenteraad. Een kabelverbinding kan sneller worden gerealiseerd dan bruggen over het water, een plan waarover bestuurders al bijna twee eeuwen discussiëren.
‘Dit is voor ons een enorme stap’, zegt mede-initiatiefnemer Bas Dekker. Hij promoot sinds 2014 onvermoeibaar de kabelbaan als nieuwe vorm van openbaar vervoer in Amsterdam. ‘De handtekening van de gemeente geeft een enorme boost aan dit plan.’ Eerder rekende ingenieursbureau Arcadis de technische eisen door en tekende architectenbureau UN Studio elegante gedraaide pylonen, moderne stations en fietsvriendelijke gondels. De gemeente en Vervoerregio Amsterdam gaan inschatten hoeveel passagiers zullen gebruikmaken van de IJbaan.
‘Een kabelbaan heeft weinig ruimte nodig’, zegt Dekker, wat volgens hem een groot voordeel is in het volgebouwde Amsterdam. ‘We mikken op een volwaardige ov-verbinding, geen toeristische attractie.’ Bovendien is de elektrisch aangedreven kabelbaan volgens de initiatiefnemers een duurzaam vervoersmiddel. ‘Een nuttige aanvulling naast de geplande bruggen en bestaande veerboten.’
120 miljoen euro
De kosten van de kabelbaan schat Dekker op 120 miljoen euro. Dat geld moet worden opgehaald bij private investeerders. Dekker: ‘Wij merken dat er voldoende belangstelling is.’ Een enkeltje mag volgens hem niet meer kosten dan de prijs van een tramkaartje (nu 3,20 euro). In de glazen gondels passen 32 voetgangers of 12 fietsers. Als die om de dertig seconden vertrekken, is de capaciteit volgens Dekker vergelijkbaar met die van een tram. ‘Daarnaast is de capaciteit makkelijk op of af te schalen; je hangt gewoon meer of minder cabines aan de kabel.’
Extra veerboten inzetten is volgens de hoofdstad geen optie meer. Na veel discussie ligt er een plan voor twee bruggen en een voetgangerstunnel onder het IJ, maar dat project van ruim een miljard euro levert voor 2040 geen resultaat op. De IJbaan kan volgens Dekker al in 2026 of 2027 operationeel zijn. De oorspronkelijke route is iets verlegd en verlengd om plaats te maken voor de geplande brug.