Gemeente Amsterdam huurt eigen verteller in

Amsterdam heeft als eerste gemeente van Nederland een stadsverteller aangesteld. Hij moet grote en kleine Amsterdamse verhalen tot leven brengen en uitdragen....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Het is de bedoeling dat de stadsverteller geschiedenis, heden en toekomst van de stad voor een breed publiek toegankelijk maakt. De canon van de geschiedenis van Amsterdam is daarbij een belangrijke inspiratiebron. De stadsverteller gaat ook actief op zoek naar verhalen die in de hoofdstad de ronde doen.

Daarnaast zal de stadsverteller op hoogtijdagen bijeenkomsten opluisteren met een speciaal voor die gelegenheid gecreëerd verhaal. Die taak laat zich vergelijken met die van een stadsdichter.

Amsterdam hoopt dat de stadsverteller bewoners aanspreekt die anders nauwelijks zijn te bereiken en dat hij bijdraagt aan meer begrip voor ‘andere leefwijzen en gewoonten’. Een van de eerste verhalen van de stadsverteller speelt zich af in de Indische Buurt en handelt over opstaan en ontbijten met kinderen.

Karel Baracs is sinds 1990 fulltime verhalenverteller. Daarvoor was hij zestien jaar onderwijzer in het basisonderwijs. Hij zegt met zijn verhalen mensen met elkaar te willen verbinden. Jaarlijks verzorgt hij in het Verzetsmuseum de voorstelling Waarom lijn 8 niet meer rijdt, een waargebeurd verhaal over twee Amsterdamse vrouwen in bezettingstijd, die zich het lot aantrekken van Joodse kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden