NIEUWScoronacampagne

Gemeente Amsterdam hoopt met campagne aantal thuisbesmettingen terug te dringen

Amsterdammers krijgen felgele posters en stickers thuisgestuurd met teksten als ‘Ik hou ook thuis afstand van jou’ en ‘Was je handen maar bij mij’. Het is de bedoeling dat deze stickers op de ramen, in de badkamer en op de deur worden geplakt.

Proxy_Yassamine Proxy_El-Kajdouhi
Ook op de Amsterdamse markten wordt in meerdere talen gevraagd afstand van elkaar te houden. Beeld Joshua Serrao
Ook op de Amsterdamse markten wordt in meerdere talen gevraagd afstand van elkaar te houden.Beeld Joshua Serrao

Met deze publiciteitscampagne wil de stad bereiken dat Amsterdammers ook binnenshuis afstand houden tot hun gasten. Op deze manier hoopt de gemeente het grote aantal thuisbesmettingen in de stad terug te dringen.

Ruim de helft van de besmettingen gebeurt volgens gezondheidsdienst RIVM binnenshuis. Volgens de woordvoerder van burgemeester Halsema is de campagne gericht op huishoudens die nog regelmatig bezoek ontvangen. Vooral grote families in kleine woningen zijn kwetsbaar.

De campagne is bedoeld om op een vriendelijke manier bewustwording te creëren. De posters zijn in vijf talen beschikbaar. Naast de gratis posters en stickers wil de gemeente ook door de inzet van bekende Amsterdammers met korte filmpjes waarschuwen voor thuisbesmettingen.

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam

Handen wassen

‘Een goede actie’, vindt Julia van weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). ‘Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen toch vaak vergeten om hun handen te wassen nadat ze binnenkomen. Ook blijkt dat bijna de helft van de mensen met milde klachten toch nog naar buiten gaat en zelfs op bezoek gaat bij familie en vrienden, die hun bezoek gewoon vertrouwen. Ik neem, net als vele anderen, aan dat mijn bezoek geen last heeft van milde klachten. Dit soort campagnes kunnen dan zeker effectief zijn.’

Van der Weert ziet de campagne als een manier om mensen te motiveren: ‘Er is vooral veel aandacht voor maatregelen en handhaving. Er moet meer aandacht zijn voor de intrinsieke motivatie. Veel mensen willen de regels goed naleven, maar dit lukt niet altijd. Zulke stickers en posters kunnen dan als goede reminders dienen.’

Ook andere grote steden proberen het aantal thuisbesmettingen terug te dringen. Eerder deze maand lanceerde Den Haag de campagne ‘Den Haag tegen corona’. Met onder andere een corona-rap, gemaakt door een bekende Haagse rapper, posters door de stad en inzet van social media probeert de gemeente ‘tot in de haarvaten van de stad’ te komen, aldus een woordvoerder. Ook Rotterdam zet bekende sleutelfiguren in, zoals Hamit Karakus en Diederik Gommers . De gemeente wijst nadrukkelijk op momenten waarop de bewoners elkaar bezoeken, zoals Sinterklaas, verjaardagen, het Offerfeest en Divali.

LEES OOK

Boa’s proberen in brandhaard Rotterdam vooral begripvol te blijven: ‘Mensen raken veel kwijt’
Rotterdam blijft een van de koplopers bij de toename van het aantal besmettingen. Dat besef zou inmiddels ingedaald moeten zijn. Maar beperkte lockdown of niet, daar is op de Afrikaandermarkt weinig van te merken. ‘Ik waarschuw de hele dag, maar dat werkt niet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden