nieuws

Gemeente Amsterdam hield vrouwen die klaagden over wangedrag weg bij wethouder Ivens

De gemeente Amsterdam heeft vrouwelijke ambtenaren die klaagden over wangedrag van oud-wethouder Laurens Ivens (SP) bewust bij hem vandaan gehouden. Volgens een extern onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren, hebben de vrouwen daardoor extra last ondervonden. ‘Zij voelden zich niet serieus genomen.’

Laurens Ivens Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Laurens IvensBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ivens, sinds 2014 wethouder van onder meer wonen, stapte begin juli op vanwege vier klachten van vrouwelijke medewerkers over grensoverschrijdend gedrag. In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad vertelde Ivens dat hij opmerkingen had gemaakt die door vrouwelijke medewerkers als ‘overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend’ werden ervaren. ‘Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn’, schreef Ivens.

Burgemeester Femke Halsema heeft de zaak door een onafhankelijk bureau laten onderzoeken. Het eindrapport werd maandag, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) door Het Parool, door de gemeente deels openbaar gemaakt.

Volgens de onderzoekers hebben de vrouwen extra geleden onder Ivens’ gedrag door de manier waarop de gemeente met de kwestie is omgesprongen. Zo werden de vrouwen weggehouden bij bijeenkomsten of vergaderingen waarbij Ivens aanwezig was. Dat had als gevolg dat ‘het functioneren en de dagelijkse routine van de vrouwen werd beperkt, terwijl er voor betrokkene (Ivens, red.) weinig tot niets veranderde’.

Bij de vrouwen leidde dit tot ‘wrok’ en ‘ongenoegen’ over de manier waarop hun leidinggevenden met hun klachten omgingen. Wat Ivens precies gezegd of gedaan heeft, heeft de gemeente niet openbaar gemaakt.

‘Patroon’

Volgens de onderzoekers vormen Ivens’ overtredingen een ‘patroon dat zich over een aantal jaren uitstrekt’, maar zijn ze los van elkaar niet ‘zeer ernstig’ te noemen. Ze zijn niet gestuit op gevallen waarbij Ivens ‘rechtstreeks een expliciet seksuele opmerking tegen een vrouw heeft gemaakt, of een oneerbaar voorstel heeft gedaan’. In 2019 en 2020 waren er ook al signalen van ongewenst gedrag door Ivens.

Ivens was vijftien jaar in de Amsterdamse politiek actief. Als wethouder was hij bezig aan zijn tweede termijn. Vanwege zijn belangrijke portefeuille (wonen, openbare ruimte, reiniging) en uitgesproken meningen behoorde hij tot de bekendste politici van de stad. Ivens viel op door zijn woningbouwbeleid, met onder meer de strijd tegen Airbnb en beleggers die huizen kopen alleen om eraan te verdienen.

Ivens beoogd opvolger als wethouder voor bouwen en wonen is Jakob Wedemeijer (SP). Zijn benoeming werd halverwege deze maand op verzoek van zijn eigen partij uitgesteld. De vrouw van Wedemeijer zou momenteel een gerechtelijke procedure tegen de gemeente hebben lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden